Turnir šampiona opravdao očekivanja

Vaterpolo u Sarajevu

Turnir šampiona opravdao očekivanja

E. Haračić

Jedan od najvećih ovogodišnjih vaterpolo turnira u Europi je završen i već sada možemo konstatovati da je „Sarajevo Champion Challenge“ u potpunosti opravdao očekivanja.

Vaterpolo klub Bosna i suorganizator Olimpijski bazen Sarajevo su besprijekorno organizovali ovaj turnir i tako najavili da ovo neće biti posljednje ovakvo dešavanje u Sarajevu. Organizator prije svega ističe da je najbitnije da su gosti, europski velikani, prezadovoljni prijemom, ali i uslovima koje su imali prilikom posjete Sarajevu i kompleksu Olimpijskog bazena Otoka.

Nakon tri dana i devet odigranih utakmica gledaoci mogu biti prezadovoljni vaterpolom koji su šampioni prezentirali i pokazali da su u potpunosti spremni za sezonu. Apsolutno zasluženo prvo mjesto je osvojila ekipa aktuelnog europskog prvaka Primorac iz Kotora. Oni su u finalnoj utakmici savladali Mladost iz Zagreba i tako istakli kandidaturu da i u ovoj sezoni budu jedan od najvećih kandidata za osvajanje Lige šampiona i Jadranske lige. Treće mjesto osvojila je ekipa Juga iz Dubrovnika, a četvrto Vaterpolo akademija Cattaro. Tek donekle su razočarali vaterpolisti Jadrana iz Herceg Novog koje mnogi također svrstavaju u najveće kandidate za visoke domete ove sezone. Mlada ekipa Jadrana iz Splita je opravdala očekivanja i sa svojom mladom postavom pružila dostojan otpor svojim protivnicima.

VK Bosna, iako organizator, nije učestvovala na ovom superjakom turniru, Razlozi su objektivni:

"Mnogi su nas pitali zašto vaterpolisti Bosne nisu nastupili na ovom turniru, ali objektivno naš vaterpolo je tek u povoju i daleko zaostaje za ovakvim ekipama i potrebno je mnogo truda i rada kako bi i približno mogli parirati ovakvim ekipama.", smatra Nedžad Saračević predsjednik VK Bosna.

"Naš fokus je na radu sa mlađim kategorijama i dugoročnom i sistematskom radu sa mladima kako bi možda jednog dana uspjeli napraviti respektabilnu ekipu. Ovom prilikom treba naglasiti da su prilikom sastanaka u toku turnira unaprijeđeni odnosi i uspostavljeni novi kontakti, ali i dogovorene konkretne aktivnosti sa ekipama Juga iz Dubrovnika, Jadrana iz Herceg Novog i vaterpolo akademije Cattaro sa kojim su dogovorene zajedničke aktivnosti kada su upitanju i ženske ekipe.", dodao je on.

Naravno ambiciozno rukovodstvo VK Bosna se na ovome neće zaustaviti. Već narednog vikenda u Sarajevu će se igrati novi turnir na kojem osim VK Bosna nastupa još i ekipa VK Osijek, kao i dvije ekipe iz Dubrovnika VK Palace i VK Stikovica. Tokom mjeseca oktobra planirane su prijateljske i revijalne utakmice sa jos nekim ekipama iz bližeg okruženja, a radi se i na projektu dovođenja jedne juniorske  reprezentativne selekcije na zajednićke pripreme sa ekipom VK Bosna.

U  VK Bosni smatraju da veliki  broj djece i mladih koji je posmatrao utakmice ovog vikenda dokazuje da ovaj sport u Sarajevu i Bosni i Hercegovini krupnim koracima ide naprijed i nadamo se da ce sistematskim radom i pristupom  jednog dana uspjeti dostojno afirmisati i reprezentovati svoj klub, grad i državu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti