Mirko Novosel

Član košarkaške Kuće slavnih za SportSport.ba

"U Barceloni je za nas čuo cijeli svijet"

Jedan od najvećih košarkaških stručnjaka svih vremena sa ovih prostora (a i šire) Mirko Novosel odvojio je vrijeme da u razgovoru za SportSport.ba kaže svoja razmišljanja, te uporedi košarku nekad i sad.

"Sport je najbolji ambasador svake države. Mi smo to dokazali u Hrvatskoj", kaže na početku razgovora Novosel, koji je vodio košarkaški Dream Team Hrvatske u finalu Olimpijade u Barceloni, protiv originalnog Dream Teama SAD.

"Tada je za nas u Barceloni čuo cijeli svijet. To su finale prenosile 184 televizijske mreže, a među njima su mnogi tada prvi put čuli za Hrvatsku. To može samo sport", kaže, između ostalog, Novosel.

Mirko Novosel rođen je u Zagrebu 30. juna 1938. godine. Košarku je igrao u periodu između 1952. i 1966. godine. Bio je selektor nekadašnje Jugoslavije s kojom je osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 1974. godine, srebrnu medalju na Olimpijadi 1976. godine, te bronzanu medalju na Olimpijadi u Los Angelesu 1984. godine,

Sa Hrvatskom je osvojio srebro na Olimpijadi u Barceloni 1992. godine, a sa Cibonom je tri puta bio prvak Evrope. Sedmog septembra 2007. godine ukazano mu je najveće priznanje u košarci, kada je uvršten u Kuću slavnih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.