Ukrajinka odustala od SP-a: Ne želim da nosim hidžab

Ne želi da ide u Saudijsku Arabiju

Ukrajinka odustala od SP-a: Ne želim da nosim hidžab

E. Čaušević

Ukrajinska šahistinja Anna Muzychuk odlučila je da odustane od Svjetskog prvenstva koje se održava u Saudijskoj Arabiji.

Muzychuk je objavila danas da ne želi učestvovati na SP-u u ovoj zemlji zbog toga što bi morala nositi hidžab. Zakon u Saudijskoj Arabiji je takav da svaka žena mora nositi hidžab bez obzira odakle dolazi.

Međutim, to se ne sviđa ukrajinskoj šahistinji koja je odlučila da će radije odustati od Svjetskog prvenstva nego igrati u hidžabu.

"Izgubiti ću dvije titule u narednim danima samo zbog toga što ne želim putovati u Saudijsku Arabiju. Ne želim da igram prema nečijim pravilima i ne želim nositi hidžab. Osjećala bih se kao sekundarno biće i spremna sam da branim svoje principe, pa makar to značilo propuštanje SP-a", poručila je Muzychuk.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi