Umro Juan Antonio Samaranch

Nakon duge i teške bolesti

Umro Juan Antonio Samaranch

Juan Antonio Samaranch, počasni predsjednik MOK-a, umro je danas tačno u 13:25 u bolnici Hospital Chiron u Barceloni u 89. godini života.

Jedan od najzaslužnijih sportskih radnika na svijetu bio je 21 godinu na čelu MOK-a i najzaslužniji je za uključivanje istočno-komunističkih zemalja pod okrilje olimpijskog komiteta.

Smrt je nastupila samo nekoliko minuta nakon što je doktor Rafael Esteban Mur objavio kako se Samaranch nalazi u kritičnom i besvjesnom stanju.

Juan Antonio Samarachn je bio na čelu MOK-a i 1984. godine kada su ZOI održane u Sarajevu. Pamtićemo ga kao čovjeka koji je na zatvaranju olimpijskih igara na stadionu Koševo izgovorio „hvala drago Sarajevo“, a za našu zemlju je lobirao u najtežim ratnim godinama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.