UN upozorava: Rasizam prijeti sportu

UN upozorava: Rasizam prijeti sportu

Teme:

Ujedinjene nacije upozorile su da bi na Olimpijskim igrama mogli da se ponove rasistički ispadi navijača, koji su bili česti na utakmicama prvenstva Evrope, prenosi Tanjug. 

Specijalni izvestilac UN o savremenim oblicima rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i slične netolerancije Mutuma Ruteere rekao je da je ponašanje pojedinih navijača na EP pokazalo da je rasizam i dalje ozbiljan problem u sportu.

"Ne smijemo da tolerišemo neo-nacističke simbole i slogane, kao i rasističke uzvike i oponašanje majmuna, koji su bili vidljivi tokom nogometong  šampionata. Pozivam države da pojačaju borbu protiv rasizma i ojačaju ulogu sporta u shvatanju kulturne raznolikosti", rekao je Ruteere.

On je insistirao na preventivnim mjerama kako bi se izbjegli rasistički incidenti na OI u Londonu.

"Neophodno je stvoriti svijest među narodima da je raznolikost glavna korist i pednost sportskog takmičenja kao što su Olimpijske igre", dodao je Ruteere.

Evropska nogometna unija nedavno je novčano kaznila nacionalne federacije Rusije, Španije i Hrvatske zbog rasističkog ponašanja njihovih navijača na utakmicama EP.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.