Upaljen olimpijski plamen

Vancuver 2010.

Upaljen olimpijski plamen

U hramu Here na antičkoj Olimpiji, sunčevim zrakama upaljen je olimpijski plamen za Olimpijadu u Vancuveru 2010. Godine. Plamen će goriti od 12. do 28. februara tokom XXI Olimpijskih igara, nakon što prođe Kanadu i nešto kraći put preko Grčke.

“Olimpijska baklja i plamen simboli su vrijednosti i ideala koji leže u srcu Olimpijskih igara.”, rekao je predsjednik MOK-a Jacques Rogge apostrofirajući globalnu poruku prijateljstva i poštovanja.

“Olimpijada je više od sportskog događaja. To je jedinstvena prilika da služimo čovječanstvu i slavimo ljudski duh.”, istakao je šef organizacionog komiteta u Vancuveru, John Furlong.

Lijepo vrijeme bilo je na strani ceremonije paljenja baklje i plamen je u antičkom obredu upaljen zrakama sunca, što se odavno nije desilo. Organizatori Olimpijada u Torinu, Salt Lake Cityju i Naganu svoj olimpijski plamen palili su rezervnim plamenom zahvaljujući lošim vremenskim uslovima. Osim toga, ovaj put je paljenje plamena prošlo i bez protesta kakvi su narušili prolazak baklje preko Kine pred Olimpijadu 2008. Ipak, ni Kanađani nisu spokojno ispratili ceremoniju obzirom da je postojala zabrinutost da će veliku medijsku pažnju iskoristiti demonstranti koji negoduju zbog lova na kitove u Kanadi.

Olimpijska baklja je moderni izum
Iako je i u antičkim igrama postojao običaj da se pali plamen, sama baklja počela se pronositi tek u modernim Olimpijskim igrama. Tačnije, olimpijska baklja na svoj prvi put krenula je 1936. godine pred Olimpijadu u Berlinu, a za Zimske olimpijske igre prvi put je upaljena 1964. godine pred Olimpijadu u Innsbrucku.
Grčki tridesetjednogodišnji veleslalomaš Vassilis Dimitriadis prvi je bakljonoša koji je plamen preuzeo od glumice Marie Nafpliotou i poveo put od Grčke ka Kanadi. Baklja će kanadskim zvaničnicima biti predana na stadionu u Atini za sedam dana, 29. oktobra. Već 30. oktobra baklja kreće preko Kanade gdje će proći kroz ruke čak 12.000 bakljonoša. Organizacioni komitet ovako velik broj osoba koje će nositi baklju objasnio je činjenicom da “ne žele niti jednom Kanađaninu uskratiti pravo da sanja i slavi.”

Kroz 106 dana, baklja će stići i di Nunavuta, najsjevernije nastanjene tačke na planeti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije