USADA objavila spisak dokaza protiv Armstronga

"Najsofisticiraniji doping program ikad viđen"

USADA objavila spisak dokaza protiv Armstronga

A. Haznadarević

Američka Antidoping agencija (USADA) objavila je danas spisak dokaza protiv bicikliste Lancea Armstronga koji je u avgustu doživotno suspendovan zbog višegodišnjeg dopinga. 

Kako se navodi, protiv Armstronga je svjedočilo njegovih 11 bivših kolega, te se ističe se da je Armstrong bio "glava operacija" koja je američkom timu US Postal svojevremeno osiguravala sigurne pobjede na najprestižnijim utrkama. 

 

USADA navodi da je US Postal tim osiguravao biciklistima sve "pogodnosti" - od hotelskih soba u koje je bila instalirana čitava mašinerija za infuziju, preko plaćenih ljekara i trenera. 

 

Kaže se da su Armstong i njegov tim sprovodili "najsofisticiraniji doping program ikada viđen". 

 

"Dokazano je da je Armstrong koristio i distribuirao svojim kolegama čitavu lepezu doping sredstava", istaknuto je u izvještaju USADA, u kojem se dodaje da je optužba protiv Armstronga potkrepljena nizom dokaza - od finansijskih dokumenata i mailova, do rezultata laboratorijskih testova i samih svjedočenja 

 

Zanimljivo je da su u srijedu petorica nekadašnih Armstrongovih kolega svjedočila da su koristila nedozvoljena sredstva u vrijeme dok su bili s njim u timu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.