Van der Burgh rušio svjetski rekord na 50 prsno

Četvrti svjetski rekord na Svjetskom prvenstvu

Van der Burgh rušio svjetski rekord na 50 prsno

Južnoafrikanac Cameron van der Burgh popravio je u utorak u kvalifikacijskoj utrci na Svjetskom prvenstvu koje se održava u ruskom Kazanju svjetski rekord na 50 m prsno .

Van der Burgh, aktualni svjetski prvak, u utorak ujutro je ostvario rezultat od 26:62 čime je za pet stotinki  (26.67) popravio vlastiti svjetski rekord kojeg je postavio 29. jula 2009. na Svjetskom prvenstvu u Rimu. Prošle godine na Evropskom prvenstvu u Berlinu, Britanac Adam Peaty je u polufinalnoj utrci plivao 26.62. Cameron van der Burgh je računajući ovaj posljednji u Kazanju, četiri puta obarao svjetski rekord na 50 prsno. Prvi put je to napravio na nacionalnom prvenstvu u Durbanu 2099. godine (27.06), nakon toga dva puta u Rimu (26.74), odnosno (26.62), nakon čega je to četvrti put napravio danas u Kazanju. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.