Video: Kolumbijac letio u Dubrovniku

Red Bull Cliff Diving Series 2009 - Dubrovnik

Video: Kolumbijac letio u Dubrovniku

M. Skaka

Deveterostruki svjetski prvak Orlando Duque nastavio je trijumfalni niz sa skoro savršenim skokom u dramatičnoj završnici natjecanja na trećoj stanici Red Bull Cliff Diving Series 2009 u Dubrovniku.

Orlando je osvojio prvo mjesto s konačnih 348.60 bodova. Nadolazeći Britanac Gary Hunt je bio drugi s 334.10,  dok je mladi Rus Artem Silchenko bio treći s 330.70 bodova.

„Sačuvao sam najbolji skok za kraj i odlično sam se postavio prije urona,“ rekao je Orlando nakon pobjede.  „Morao sam se dosta potruditi na početku jer sam osjetio blagi umor, dok sam s drugim skokom već bio puno zadovoljniji iako mi se more nekako prebrzo ukazalo.“

Video


Kao i prije deveta godina kad je nastupio u Dubrovniku, Duque je zasjenio svoje rivale u gradu koji je poznat po njegovom imenjaku, zaštitniku Orlandu, čiji spomenik stoji na početku Straduna.

Hunt je izabrao skokove s najtežim koeficijentima te je vodio uoči treće i odlučujuće serije s izvrsnim izvedbama. Iako je Britanac držao sudbinu u vlastitim rukama kao zadnji skakač, nije uspio nadmašiti iskusnog Orlanda, kojemu je završni skok uz imperativ pobjede prešao u naviku.

„Normalno da je teže kada hvataš vodstvo, ali moj zadnji skok je moj najdraži i često ga mogu skoro savršeno izvesti,“ rekao je Orlando.

Iako mu je pobjeda izmakla za nijansu, Hunt je bio iznimno zadovoljan. Drugo mjesto mu je najbolji rezultat ove sezone nakon što je dva puta bio treći.

„Velika je čast bit odmah do Orlanda i nitko ne može biti sretniji od mene,“ rekao je.

Vremenske prilike u subotu su također bile saveznik skakačima. Samo dva sata uoči natjecanja, skakači i organizatori su zabrinutim pogledima s tvrđave Lovrijenca promatrali tmurno nebo i neugodan vjetar, koji je ozbiljnije zanjihao palme i uzburkao more. Neki su se čak pribojavali najgoreg scenarija - prekida natjecanja radi preopasnih uvjeta.

No sunce i izrazita toplina zraka koja je vladala Dubrovnikom prije iznenadne oluje sinoć se vratila na vrijeme i dopustilo uzbudljivo natjecanje pred nekoliko tisuća gledatelja.

„Ovo je već ionako opasan i ekstreman sport, ali jak vjetar ili nevrijeme mogu ozbiljnije utjecati na zdravlje skakača,“ rekao je Australac Steve Black, koji je razveseljavao publiku plesnim pokretima na skakaonici koja je bila postavljena 26 metara iznad mora, tik ispod tvrđave Lovrijenac.

Natjecanje u Dubrovniku je bilo treće po redu u Red Bull Cliff Diving seriji, koji okuplja 12 najboljih skakača iz raznih dijelova svijeta. Ukrajinski veteran Andrej Ignjatenko trijumfirao je na prvom natjecanju u francuskom gradiću, La Rochellu. Međutim, Duque je uzvratio već na slijedećoj stanici u Nizozemskom Rotterdamu.

Duque je sada sam na vrhu s 56 bodova,Hunt je drugi s 42, dok je Ignjatenko pao na treće s 40 bodova.
Skokovi u vodu s visokih litica prakticirani su na otoku Maui još u 18. stoljeću. Danas se izvode širom svijeta, a poznati su po dobro uvježbanim sportašima koji izvode visoko estetizirane skokove sa slikovitih stijena i visina od kojih zastaje dah.

Sve do Red Bull Series 2009, nikada ranije nisu sportaši skakali osam puta zaredom s litica visokih 26 metara. – ova serija i njeni sudionici će uistinu postaviti nove standarde i dovesti sport do samih granica.
Slijedeće natjecanje Red Bull Cliff Diving serije će se održati u slikovitom gradiću na drugoj strani Jadrana. 26. srpnja odvažni će letači posjetiti Polignano a Mare u Italiji.

REZULTATI
Treće Natjecanje: Dubrovnik

1. Orlando Duque       COL            348,60
2. Gary Hunt                GBR           334,10
3. Artem Silchenko        RUS        330,70
4. Kent Du Mond        USA        294,75
5. Steve Black            AUS        292,15
6. Mouti Hassan        FRAU        291,90
7. Slava Polyeshchuk        UKR        287,50
8. Cyrill Oumedjkane        FRAU        283,20
9. Andryi Ignatenko        UKR        276,80
10. Michal Navratil        CZE        265, 45
11. Eber Pava            COL        253,95
12. Alain Kohl            LUX        249,15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.