Vincenzo Nibali osvojio Vueltu
Prvi nakonMarca Giovannetija 1990

Završila i treća velika utrka

Vincenzo Nibali osvojio Vueltu

M. Maksimović
Teme:

Kao što se i očekivalo nakon jučerašnje etape Talijan Vincenzo Nibali, član Liquigasa, pobjednik je biciklističke utrke Vuelta a Espana, posljednje od tri velike etapne utrke.

Dvadesetpetogodišnji Nibali prvi je Talijan nakon 20 godina i peti ukupno koji je pobijedio na Utrci kroz Španjolsku. Posljednji Talijan koji je slavio na Vuelti bio je Marco Giovannetti 1990.

Nibaliju je ovo prvi naslov na velikim etapnim utrkama, nakon što je bio treći na ovogodišnjem izdanju Giro d'Italia.Drugo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Španjolcu Ezequielu Mosqueri (Xacobeo), koji je zaostao 41 sekundu, a treći je Slovak Peter Velits (HTC - Columbia) sa zaostatkom od 3:02 minute.


U posljednjoj etapi, koja je u dužini od 85 km vožena od San Sebastian de los Reyesa do Madrida, slavio je Amerikanac Tyler Farrar (Garmin) ispred Britanca Marka Cavendisha (HTC - Columbia) i Australca Allana Davisa (Astana).

Rezultati posljednje etape:
1.Tyler Farrar (SAD,Garmin) 2:02:24
2.Mark Cavendish (VB,HTC - Columbia) isto vrijeme
3.Allan Davis (Aus,Astana) isto vrijeme
4.Wouter Weylandt (Belm,Quick-Step) isto vrijeme
5.Matthew Goss (Aus,HTC - Columbia) isto vrijeme


Ukupni poredak:
1.Vincenzo Nibali (Ita,Liquigas) 87:18:33
2.Ezequiel Mosquera (Špa,Xacobeo) +0:41
3.Peter Velits (Slk,HTC - Columbia) +3:02
4.Joaquim Rodriguez (Špa,Katusha) +4:20
5.Fraenk Schleck (Luks,Saxo Bank) +4:43

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti