Wiggins najbrži na kronometru
Lagano zagrijavanje pred prve etape

U Amsterdamu poečo Giro

Wiggins najbrži na kronometru

M. Maksimović

Britanac Bradley Wiggins pobjednik je danas prve etape ovogodišnjeg Gira koja je se vozila ulicama Amsterdama.Vozač Sky-a je na kronometru dugom 8.4 kilometra postavio najbolje vrijeme, 10 minuta i 18 sekundi, ostvarivši prednost od dvije sekunde u odnosu na Amerikanca Brenta Bookwaltera (BMC Racing) i timskog kolege Cadela Evansa.

Bradley Wiggins je u svojoj karijeri osvojio tri zlata na Olimpijadi, bio je svjetski juniorski prvak, kao senior je osvojio šest medalja na svjetskim prvenstvima. Prošle godine je vozio za ekipu Garmin-Slipstream i na Touru je završio na četvrtom mjestu u ukupnom poretku.

Što se tiče ostatka poretka danas, Alexandre Vinokourov je bio peti sa pet sekundi zaostatka, dok je Ivan Basso sa 23 sekunde zaostatka završio na 37.mjestu.


Rezultati 1.etape:
1.Bradley Wiggins (VB, Sky) 10:18  (8.4 km,48.9 km/h)
2.Brent Bookwalter (SAD,BMC) + 0:02
3.Cadel Evans (AUS, BMC) + 0:02
4.Alexandre Vinokourov (Kaz, Astana)+ 0:05
5.Greg Henderson (Nzl,Sky) + 0:05
6.Richie Porte (Aus,Saxo Bank) + 0:05
7.David Millar (VB, Garmin) + 0:06
8.Gustav Larsson (Šve,Saxo Bank) + 0:07
9.Jos Van Emden (Hol, Rabobank) + 0:09
10.Marco Pinotti (Ita, HTC-Columbia) + 0:09

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.