Za sada Contador ispred Armstronga
Veliki rivali u istoj ekipi

Nakon devet etapa Toura

Za sada Contador ispred Armstronga

M. Maksimović

Ovogodišnji Tour je stigao do 10.etape koja se utorak vozi od Limogesa do Issoudun i duga je 193 kilometra. Iza nas je devet etapa, a talijanski biciklist Rinaldo Nocentini ima 6 sekundi prednosti ispred Alberta Contadora odnosno osam u odnosu na Lancea Armstronga.

Nocentini je član ekipe Ag2r-La Mondiale i do sada se ne može pohvaliti nekim velikim rezultatima. Svakako je zanimljivija situacija iza njegovih leđa gdje imamo čak tri vozača Astane, Contadora, Armstronga, Leipheimera. Contador je još u petak slavio u sedmoj etapi od Barcelone
do Andorre. Na taj način je Contador potvrdio svoju kvalitetu, status vozača broj jedan u ekipi Astane.Armstrong je prije Toura preuzeo ulogu drugog čovjeka u ovoj ekipi, pa je i prije početka Toura favorizirao Contadora.


- Ovogodišnji Tour je stvoren za penjače, još je prije početka Toura govorio Armstrong, a nakon sedme etape je dodao. - Jeste najbolji, ali nisam očekivao d će odmah na prvom usponu napasti - rekao je sedmorostruki pobjednik najveće biciklističke utrke na svijetu.


Španac je trenutačno najbolji biciklist na svijetu. Na Touru je slavio 2007. godine, prošle godine
je ostvario trijumf na Giru d'Italia i Vuelti. Na taj način je postao peti biciklista u istoriji koji je
osvojio Grand Tour, teniskim riječnikom rečeno, Grand Slam. Prije Contadora na tu listu su se upisali Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Eddy Merckx i Felice Gimondi. Tu je mnogi će reći i velika razlika jer je Armstrong sedam puta osvajao Tour, bez Gira ili Vuelte.


Ukupni poredak nakon devet etapa:
1.Rinaldo Nocentini (Ita,AG2R) 34 sata 24 minute 21 sekunda
2.Alberto Contador (Spa,Astana) + 0.06
3.Lance Armstrong (USA,Astana) + 0.08
4.Levi Leipheimer (USA,Astana) + 0.39
5.Bradley Wiggins (VB,Garmin) + 0.46

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.