Zaslužuje li Damir Beljo prezir normalnih?
Beljo je svojevremeno zamolio svoje navijače u širokobriješkoj Pecari da prekinu koncert zvižduka bh. himni, ni na jedan megdan ne izlazi bez zastave BiH, usput noseći i hrvatsku

Veličanje ozloglašenih mučenika u BiH

Zaslužuje li Damir Beljo prezir normalnih?

Slobodan Praljak okupirao je misli i govornu aparaturu većini građana Bosne i Hercegovine i Hrvatske u posljednja dva dana poslije njegovog "herojskog" akta samoubistva nakon potvrde prvostepene presude Haškog suda kojom je osuđen na 20 godina zbog zločina počinjenih tokom rata u BiH.

Majstorski je Praljak sebe svrstao među besmrtne. Osuđen je zajedno sa još pet pajdaša, ali o ostaloj petorici niko ni riječ. Zaboravit će ih koliko sutra! Praljak će međutim dobiti ulicu u Mostaru, trg u Čapljini, park u Grudama, a i ako ne dobije figurirat će kao simbol mučeništva.

Kada god bude trebalo podignuti tenzije, iskoristit će ga se i kao sijaset drugih koji su korišteni u dnevnopolitičke svrhe. Sprovodit će navijači zamisli svojih političkih lidera i ne znajući šta zapravo rade i čemu služe...

I sada dosta o Praljku. Problem bude, odnosno uskovitlaju se emocije i jednima i drugima i trećima kada neko nama možda i blizak po svome habitusu, neko za koga znamo da je dobar i čestit, legenda maltene, oda počast, učini gest potpore, podrške, kako li se već zove to nešto osuđenom zločincu.

Pričamo o sportistima, dakle ne o navijačima, bezimenim likovima koji sebi mogu dopustiti da rade šta hoće.

Damir Beljo među mnogima je ko je javno istakao žal za Slobodanom Praljkom. Instagram story alat je koji omugaćava da iznesete svoj stav, emocije, misli, prikažete realnost što iščeznut će nakon 24 sata, ali je Beljo stao uz generala, džaba.

Damir Beljo pri tome je rijetki sportista Hrvat koji voli BiH. Javno je svojevremeno zamolio svoje navijače u širokobriješkoj Pecari da prekinu koncert zvižduka bh. himni. Ni na jedan megdan ne izlazi bez zastave BiH, usput noseći i hrvatsku.

Damir Beljo, po svemu specifičan lik, trebao je biti rodonačelnik novoga suživota. On nije hrvatski bokser već bh. Hrvat koji nastupa pod zastavom svoje domovine. Shvatio je svoj usud i ničega se ne odriče, bogatiji je duplo od svih onih koji se opredijele za jedno.

I Damir Beljo svugdje je omiljen. Da li će nastaviti poslije svog poteza biti omiljen? Vjerovatno manje, no treba li mu nešto zamjeriti?

On samo potvrđuje kolektivnu šizofreniju ovdašnjih naroda vječno zarobljenih okovima historije. Kroz krv tih naroda kola uzavrela krv, emocije i jezik uvijek su prije razuma.

I na drugoj i na trećoj strani bit će istih kao što je Beljo, makar ne bili ni toliko specifični kao on. Svi imamo stav vjerovatno o svemu, ali jadan ne bio zadrži ga za sebe. Zašto djelićem ispoljene strasti izbiti sve ono zbog čega neosporno jesi veliki.

Top Komentari

bananko
glumi velikog bosanca i onda velica zlocince. mrs.
45 10
Jole_Musa
Beljo se prodao picka jedna. Jebo ga Praljak a i autora sto ga pravda.
35 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi