Ruska raketa koja je "uništila" Amerikance i to u njihovom dvorištu

Nevjerovana priča

Ruska raketa koja je "uništila" Amerikance i to u njihovom dvorištu

A. Čaušević

Između Rusije i SAD-a je uvijek vladalo veliko rivalstvo i to na svim poljima. 

Aleksandar Popov se smatra jednim od najboljih plivača u historiji, krasila ga je fenomenalna tehnika. Najdominatniji je bio 90-ih godina prošlog vijeka i to slobodnim stilom na 50 i 100 metara.

Olimpijsko zlato je osvojio 1992. godine u Barcelone, a dvije godine kasnije postao je i prvak svijeta u Rimu, a svoju dominaciju je želio nastaviti i na Olimpijskim igrama u Atlanti.

Želio je da postane prvi plivač nakon Johnnyja Weissmullera koji je uspio odbraniti zlato na 100 metara slobodnim stilom te da sa pobjedom na 50 metara i nadmaši popularnog Tarzana.

Amerikanci su namjeravali da osujete taj plan. Njihov adut bio je Gary Hall Jr koji je nakon niza poraza od Popova naglašavao da će mu sve naplatiti na domaćem terenu, u Atlanti.

FINA on Twitter: "On this day, 24 years ago, Alexander Popov successfully  defended his 100m Freestyle title at the 1996 Olympic Games in Atlanta,  clinching the third Olympic Gold Medal of his

Oglasi

"Ponaša se previše arogantno i definitivno je veliki brljbljivac", kazao je Hall te je atmosfera pred njihov duel u Atlanti postala i više nego napeta.

"Uvijek želim da budem najbolji! Oni koji nisu dobri u slobodnom, mogu preći na prsni stil ili na ronjenje."

Nakon što su objica plivača uspješno došli do finala došao je red na trku koju su mnogi iščekivali. Publika je sasvim očekivano blago pozdravila Rusa, dok je Amerikanac dočekan sa ovacijama.

Pobjedu je odnio Popov. U dvorani je zavladao muk, Amerikanci su se našli u nevjerici što je upravo Rus uspio pobijediti u njihovom dvorištu.

Nekoliko dana kasnije čak i tužnije scene za Amerikance. Praktično u istoj trci, ali na duplo kraćoj dionici Popov je ponovo pobijedio Halla te osvojio duplo zlato.

"Ako pobijedite na jednim Olimpijskim igrama vi ste odlični, ali ako pobijedite na dvije onda ste fantastični", kazao je Popov poslije utrke.

Popov je i u narednim godinama nastavio dominirati na takmičenjima u kojim bi nastupio, karijeru je završio bez mrlje i opravdano se smatra jednim od najvećih plivača ikada.

Top Komentari

Zoilomas
Sve bi ih Phelps pojeo za doričak.
3 0
kenny
****o je 100% koristilo steroide
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije