Bivša šampionka osuđena na 12 godina zatvora
FOTO: EPA

Suporstavila se državnoj vlasti

Bivša šampionka osuđena na 12 godina zatvora

H. Zilić

Potvrđena je jedna od najvećih kazni u svijetu sporta. Bivša olimpijska viceprvakinja i svjetska prvakinja u plivanju Aliaksandra Herasimenia osuđena je čak na 12 godina zatvora.

Pored toga bjeloruskoj sportašici oduzet je stan, a blokirani su i bankonvi računi u vrijednosti od 48.000 dolara.

Herasimenia je osuđena jer je nanosila štetu nacionalnoj sigurnosti Bjelorusije.

Pomenuta sportistkinja je također osnovala Zakladu bjeloruske sportske solidarnosti (BSSF) zajendo s Alexanderom Opeikinom, koji je također u ponedjeljak osuđen na 12 godina zatvora.

Njihova je zaklada ponudila finansijsku i pravnu potporu sportistima koji su bili meta predsjednika Aleksandra Lukašenka i drugih bjeloruskih vlasti.

Ovo je najveći skandal u historiji bjeloruskog sporta, a mnogi smatraju da je bivša šampionka napravila najteži prekršaj na državnom nivou.

Oglasi

Aliaksandria Herasimenia je oduševila sportsku javnost kada je u Londonu 2012. i Riu 2016. godine doplivala do dva olimpijska srebra i jedne olimpijske bronze.

Pored navedenog osvajala je medlaje na svjetskim i evropskim šampionatima.

Rođena je 31. decembra 1985. godine u Minsku.

Cijela priča i pravna borba počela je 2020. godine kada je i završila bogatu sportsku karijeru.

Još neki sportisti u Bjelorusiji su bili u slićnoj situaciji jer su pokušavali da se suprostave režimu Aleksandra Lukašenka, ali Hersimenia je otišla korak više.

Po njenu žalost to je koštalo na kraju jedne od najoštrijih kazni u historiji evropskog i svjetskog sporta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti