Bizaran razlog zbog kojeg sinoć spasioci nisu odmah pomogli nesretnoj plivačici

Zamalo tragičan kraj

Bizaran razlog zbog kojeg sinoć spasioci nisu odmah pomogli nesretnoj plivačici

E. Ganibegović

Finiš pojedinačnih nastupa na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti u umjetničkom plivanju sinoć je zamalo donio tragediju.

Amerikanka Anita Alvarez se onesvijestila dok je izvodila svoju vježbu, a na kraju joj je život spasila trenerica koji je skočila u vodu i nekako je uspjela izvući.

Dan nakon incidenta, o kojem od sinoć raspravljaju svjetski mediji, Međunarodna plivačka federacija (FINA) prekinula je šutnju i iznijela razlog zašto spasioci prisutni na bazenu nisu odmah intervensali te je bilo potrebno da trenerica Andrea Fuentes spasi Anitu Alvarez.

Kako se navodi u saopštenju FINA-e, spasiteljima je potrebno odobrenje suca koji je zakasnio da bi intervenisali. 

"Spasioci prema propisima mogu skočiti u bazen tek nakon odobrenja sudaca. To je ograničenje nametnuto kako bi se izbjegli prekidi tijekom takmičenja, u slučaju nesporazuma.

Oglasi

Nakon što je trener skočio u bazen, spasioci, uvidjevši ozbiljnost situacije, nisu čekali signal i intervenisali su", navodi se u saopštenju. 

U istom saopštenju iz Federacije su najavili da će se uzeti u obzir izmjenu postojećeg pravilnika, kako bi se izbjegli slučajevi poput onog u Budimpešti.

Alvarez ovo nije prvi put da se onesvijeti

Prema najvama Alvarez bi trebala biti spremna za finalni nastup u ekipnom takmičenju.

Inače, ovo nije prvi put da se Amerikanka onesvijesti u bazenu. Identična stvar joj se desila i prošle godine u Barceloni.

Tada je njena majka ispričala kako je i ranije viđala kćerku da pada u nesvijest, ali kako joj se to nije dešavalo u bazenu ili tokom nastupa.

"Nažalost, vidjela dam da se ovo dešava i ranije. Odmah sam znala... Na njihovom posljednjem elementu, mogla sam reći da se nešto događa. Bilo je teško gledati, definitivno", kazala je Karen Alvarez.

Alvarez koja je 2021. godine izabrana za najbolju umjetničku plivačicu u SAD-u je očigledno navikla da živi s ovim problemom te neodustaje od takmičenja.

Interesantno da iako je do sada nastupila na brojnim velikim takmičenjima kao što su Olimpijske igre i nekoliko svjetskih prvenstava, Alvarez još uvijek nema medalja u svojoj karijeri.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije