Emina Pašukan najbolja na Balkanu, medalje i za Mešić, Kovačević, Šapčanin, Krminac i Karić
Osvajači medalja za BiH na minuloj Balkanijadi

Balkansko juniorsko prvenstvo u plivanju

Emina Pašukan najbolja na Balkanu, medalje i za Mešić, Kovačević, Šapčanin, Krminac i Karić

U Sarajevu je proteklog vikenda u organizaciji Plivačkog saveza BiH održano 47. Balkansko juniorsko prvenstvo u plivanju, a naši plivači su osvojili 11 medalja.

Među 130 najboljih juniora iz 12 zemalja našlo se i 11 iz BiH. Na ovom takmičenju nastupili su najbolji juniori Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Cipra, Kosova, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Boje BiH branili su Amar Šapčanin, Aleksa Krminac, Amer Voljevica, Emina Pašukan, Nejla Karić, Tarin Husić, Marko Kovačić, Marko Babić, Fatih Tahirović, Hena Mešić i Elena Trivić te treneri Goran Grahovac i Evelin Avdić.

Reprezentacija BiH osvojila je ukupno 11 medalja, u ukupnom plasmanu zauzevši 6. mjesto. Djevojke su bile 4. ekipno, a muškarci 6.

Ovo su najbolji plasmani naše reprezentacije dosad na svim balkanijadama. Emina Pašukan osvojila je zlatnu medalju i titulu prvakinje Balkana (200 m prsno) te dvije srebrne medalje (50 i 100 m prsno), Hena Mešić osvojila je dvije srebrene medalje (50 i 100 m leđno), Marko Kovačić srebrenu (100 m slobodno), Amar Šapčanin bronzanu (200 m prsno), Aleksa Krminac bronzanu (100 m leđno), Nejla Karić bronzanu (800 m slobodno).

Ženska štafeta 4x100 mješovito u sastavu Hena Mešić, Emina Pašukan, Tarin Husić i Nejla Karić osvojila je 3. mjesto i bronzanu medalju, dok je muška štafeta u istoj disciplini osvojila također 3. mjesto i bronzanu medalju u sastavu Aleksa Krminac, Amar Šapčanin, Amer Voljevica i Marko Kovačić.

Elena Trivić i Fatih Tahirović popravili su svoja najbolja vremena i zabilježili dobre plasmane.

Organizator ovogodišnje Balkanijade u Sarajevu bio je Plivački savez BiH uz pomoć Plivačkog saveza Federacije BiH te Olimpijskog bazena Otoka.

Konkurencija je bila veoma jaka a postavljeno je novih 20 rekorda Balkana. Najuspješnija je bila reprezentacija Rumunije (294 boda), druga je bila Slovenija (277 bodova), a trećaTurska (267).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi