Gary Hunt se vratio u pobjedničku formu

Red Bull Cliff Diving

Gary Hunt se vratio u pobjedničku formu

E. Škorić

U Švicarskoj je ovog vikenda održano takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018, na kojem su pobjede odnijeli Gary Hunt i Lysanne Richard. 

Sljedeća stanica je Kopenhagen, nakon čega najbolji svjetski skakači i skakačice 8. septembra dolaze na Stari most u Mostaru.

Četvrta stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2018 održana je proteklog vikenda u Sisikonu (Švicarska), gdje je svjetska cliff diving elita svoje fenomenalne akrobatske vještine demonstrirala skačući sa litice Uri u Lucernsko jezero, ispred više od 5.000 gledalaca okupljenih na raznim plovilima.

Pobjede su odnijeli Britanac Gary Hunt i Kanađanka Lysanne Richard, a za oboje je to bio jako emotivan trenutak, jer je označio veliki povratak nakon kriza kroz koje su prolazili.

Šestostruki prvak Hunt je ove sezone imao velikih problema s mentalnom blokadom koja ga je kočila da izvodi skokove s vijcima, zbog čega je bio osuđen na jednostavnije skokove koji nose manje bodova, što se itekako odrazilo na njegove rezultate.

Čini se da je konačno prebrodio krizu, jer je u Švicarskoj nakon 11 mjeseci uspio doći do pobjede, ispred Meksikanca Jonathana Paredesa na drugom i Amerikanca Andyja Jonesa na trećem mjestu.

„Ovo nije stari Gary Hunt“, rekao je 34-godišnji Britanac. „Danas je to bio drugi čovjek, Gary 2.0. Jako sam sretan što sam se vratio na vrh pobjedničkog postolja. Jednom kad imate mentalnu blokadu, ona nikada zaista ne nestane, samo se naučite nositi s tim.“

U konkurenciji žena, najbolja je bila Lysanne Richard iz Kanade, ostavivši iza sebe Australku Rhiannan Iffland na drugom i impresivnu britansku debitanticu Jessicu Macaulay na trećem mjestu. Za Richard je ovo bio povratak u velikom stilu, nakon što je zbog povrede vrata propustila cijelu sezonu 2017, a bio je upitan i nastavak njene karijere. Publika u našoj zemlji sjeća je se kao pobjednice prvog takmičenja žena na Starom mostu, 2016. godine.

„Bilo je jako emotivno pobijediti ovdje danas“, rekla je Richard. „Nisam mogla zaustaviti suze. Sam povratak je bio velika pobjeda, i stvarno sam zahvalna za svu podršku i ljubav koju sam dobila.“

U poretku muškaraca, vodeći je i dalje Steven LoBue (SAD), aktuelni prvak Paredes je drugi, dok se Gary Hunt ovom pobjedom sa osme popeo na treću poziciju. Kod žena je vodstvo preuzela Iffland, druga je Meksikanka Adriana Jimenez, a Richard je izbila na treće mjesto.

Naredna stanica prvenstva je Kopenhagen, gdje će 25. augusta biti održano samo takmičenje muškaraca, a potom najbolje svjetske skakače i skakačice četvrtu godinu uzastopno očekujemo u našoj zemlji, 8. septembra na Starom mostu u Mostaru.

Sve informacije i vijesti o prvenstvu mogu se naći na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi