Lekić zbog dopinga suspendovan na dvije godine, prijeti mu oduzimanje medalja

FINA se oglasila

Lekić zbog dopinga suspendovan na dvije godine, prijeti mu oduzimanje medalja

Haris Zilić

Svjetska plivačka federacija (FINA) obajvila je loše vijesti za bh. plivača, mladog Jovana Lekića.

Juniorski viceprvak Evrope na 400 metara slobodnim stilom suspendovan je na dvije godine zbog dopinga.

Mladi plivač iz Banja Luke testiran je upravo 10. jula nakon finalne utrke na prvenstvu Evrope u Rimu u kojoj je postao viceprvak Evrope kao i dvije sedmice ranije na mitingu u Banja Luci, a rezultat je pokazao da je pozitivan na zabranjenu supstancu higenamin.

Higenamin je hemikalija koja se nalazi u nekoliko biljaka, a nalazi se u proizvodima koji se promoviraju kao dodatak prije vježbanja.

Pomeuta supstanca se koristi za poboljšanje atletskih performansi i često se sportisti susretnu s ovim vidom suspenzije jer je higenamin na listi zabranjenih supstanci Svjetske andtiopinške agencije.

Inače, suspenzija Lekiću bi trebala trajati do 25. otkobra 2023. godine, a uskoro će biti poznato da li će mu biti oduzete osvojene medalje na Evropskom prvenstvu u Rimu.

Top Komentari

Mowzilla
Haj sad Jovo na novo...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti