Mostarska "Orka" najbolja inostrana ekipa plivačkog mitinga u Istanbulu

Dobri rezultati mladih plivača i plivačica

Mostarska "Orka" najbolja inostrana ekipa plivačkog mitinga u Istanbulu

Plivačice i plivači Kluba vodenih sportova "Orka" sudjelovali su na „34th International Prince Islands Swimming Championship“, koji se održao na Prinčevskim ostrvima, u Istanbulu (Turska) 20. i 21.7. 2018. godine.

Riječ je o izuzetno jakom međunarodnom mitingu sa veoma dugom tradicijom, na kome sudjeluje veliki broj plivača iz velikog broja europskih i svjetskih država.

U pratnji trenerice Alene Ćemalović i trenera Denija Mandića i Jasmina Trnovca „Orku“ su na ovom mitingu predstavljali sljedeći plivači: Ivo Marić, Majla Arap, Anida Mahinic, Karla
Grubisic, Iris Dugalic, Bakir Hadzimahović, Antea Vrljić, Kerim Sadiković, Dino Jelin, Eman Numić, Benjamin Mekić, Ana Ramljak, Una Taslaman, Dea Pudar, Nika Vrljić, Teodora
Stanković, Lana Pudar i Ana Vrljić.

Kao mnogo puta do sada „Orka“ je pokazala da je riječ o klubu koji je u samom vrhu BH-a plivanja i da su njihovi plivači u stanju uspješno predstavljati naš grad i našu državu i na najjačim međunarodnim takmičenjima. U konkurenciji preko 40 klubova iz Turske, Rusije, Švicarske, Irana, Rumunije, Gruzije i Bosne i Hercegovine, plivačice i plivači Kluba vodenih sportova "ORKA" iz Mostara, osvojili su pehar za NAJBOLJU inostranu ekipu mitinga.

Ovaj rezultat još više dobija na težini kada se uzme u obzir da plivači „Orke“, već mjesec i pol dana treniraju smanjenim intezitetom, nakon odrađenog državnog prvenstva.

Pored navedenog, plivačice i plivači „Orke“ osvojili su 8 medalja, od toga 3 zlatne, 3 srebrene i dvije bronzane.

Osvajači medalja su:

- Anida Mahinić; 100m slobodno zlato, 50m slobodno srebro,
- Lana Pudar; 100m delfin zlato, 50m slobodno srebro,
- Kerim Sadiković; 100m prsno zlato,
- Iris Dugalić; 100m prsno srebro,
- Bakir Hadžimahović; 50m slobodno bronza,
- Karla Grubišić; 100m slobodno bronza.

Vrijedi svakako istaknuti odličan rezultat Lane Pudar u disciplini 100m delfin, gdje je otplivala vrijeme 1:07.28, a to je više od jedne sekunde bolje od Laninog starog državnog rekorda, kojeg je isplivala prije tri mjeseca, a što je u njenoj kategoriji, u konkurenciji više od
120 plivačica koje su došle iz 7 svjetskih država, drugi najvrijedniji rezultat mitinga.

Zaista, bit će velika šteta ako jedan ovakav potencijal kakav posjeduje Lana, ne bude adekvatno prepoznat i propraćen od strane gradskih i kantonalnih institucija, koje se brinu o mostarskom sportu i mostarskim sportašima.

Pored takmičarskog dijela, iz kluba su za svoje plivače pripremili bogat turističko - zabavni program, te su plivači i klupska delegacija posjetili Hagia Sophia, Cisterna Basilica, Sultan Ahmet Cami, Grand Bazaar, Spice Bazaar, Istikal Avenue, Vodafone Bešiktaš Arenu i mnoge
druge znamenitosti, kojima Istanbul svakako ne oskudijeva. Povratak ekipe u Mostar planiran je u ponedjeljak 23.7. u poslijepodnevnim satima.

Plivači u plivačkom klubu su trenutno na zasluženom odmoru, a „Orkina“ škola plivanja radi u punom kapacitetu. Iz kluba pozivaju sve zainteresirane da se upišu u „Orkinu“ školu plivanja, a sve informacije o upisu mogu se naći na web stranici www.orkamostar.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije