Milioni razloga za mobilizaciju svih snaga u FK Željezničar
Jasmin Badžak jedini je član skupštine koji se jučer obratio novinarima uz vidnu dozu optimizma

Pričajmo o sutra, a ne o jučer

Milioni razloga za mobilizaciju svih snaga u FK Željezničar · Komentar

E. Haračić

U tihoj i pomirljivoj atmosferi protekla je jučerašnja sjednica Skupštine FK Željezničar u hotelu City Garden u Konjicu. Tek pokoji timidan aplauz čuo se iza zatvorenih vrata kroz koja su delegati izlazili tiho, sliježući ramenima, kao da izlaze sa više upitnika iznad glave nego što su imali kada su ulazili.

Klub sa Grbavice nalazi se na prekretnici, a značajan finansijski dug prema igračima, dobavljačima i državi kao betonski blok oko vrata nekog davljenika smanjuje prostor za manevrisanje. Konačno, Plavi su shvatili da je otvaranje vrata privatnom kapitalu jedini izlaz, da je krilatica “Nikom te ne damo!” samo eho nekih starih, davno prošlih vremena, ali teško se otrgnuti utisku da sve to dolazi prekasno i ide presporo.

I sama Skupština ni jučer nije ponudila prijedlog novog Statuta, već su delegati kao da imaju svo vrijeme ovog svijeta odlučili da sebi daju zadatak da pripreme prijedloge izmjena u “dogledno vrijeme”, pa će se o njima raspravljati na nekom narednom sastanku, ubrzo. Jednako, ni stogodišnjica kluba nije motivisala delegate koji bi izašli sa konkretnim prijedlozima i jučer ih predstavili javnosti, već je odlučeno da se formira radna grupa, te da se na obilježavanju ovog velikog jubileja - radi.

Pandemija koronavirusa, nepovoljna dešavanja na tržištu igrača, neizlazak u Evropu, pa onda i izlazak u Aziju (Izrael) umjesto Evrope uzeli su svoj danak na Grbavici. Nakon niza godina transparetnog djelovanja u zvaničnom izvještaju sa Skupštine još uvijek nije objavljena ni riječ o finansijskom poslovanju iako je usvajanje finansijskog izvještaja bila jedna od tačaka dnevnog reda, a nezvanično se može čuti da se ukupna visina duga piše sa osam cifara. Međutim, nakon godina razdora, podjela među simpatizerima, pogrešne medijske i kadrovske politike, te izbjegavanja i prebacivanja odgovornosti koje su Željezničar oštetile više od pandemije, čini se da je jako malo ljudi koji su spremni u ruke uzeti vrući krompir. U nezvaničnim razgovorima sa navijačima kluba koji imaju finansijsku moć, uticaj i znanje da povuku Željezničar naprijed, mogao se steći dojam da nema dovoljno spremnosti, ali ni jedinstva da se svim snagama krene naprijed. Zato možda i nije čudno što se od većine delegata na Skupštini kao odgovor na pitanje o izboru novog predsjednika mogao čuti odgovor “Pa i nije ponuđeno neko drugo ime” ili “Gore od ovog ne može, vidjećemo”.

Novi predsjednik Željezničara stiže uz brojne kontroverze, te uz jako puno pitanja na koje će trebati dati odgovore, a u teškom vremenu pandemije nije imao priliku lično posjetiti prostorije kluba prije imenovanja, niti je imao priliku do kraja se upoznati sa svim problemima koji ga u Sarajevu očekuju. Skupština je, u nedostatku drugih varijanti, jučer izabrala predsjednika koji u klub će u klub uložiti viziju nove globalne budućnosti, prije nego vlastite novce, iako se jučer mogla čuti nezvanična priča da se obavezao doznačiti sredstva za troškove priprema i par zakašnjelih plata igračima što i zvuči realno ili ako ništa dovoljno oprezno. Međutim, bilo šaputanje u kuloarima tačno ili ne, ono što je sigurno jeste da će ponuditi nešto novo, a koliko će to novo biti i dobro i zadovoljiti apetite navijača, te donijeti pozitivnih pomaka, vrijeme će pokazati.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar se sa jučerašnjim danom i zvanično opredijelio da krene u avanturu potrage za ino kapitalom i članovi Upravnog odbora sa adresom van Bosne i Hercegovine ako ništa drugo, pomoći će da se proširi glas o radničkom klubu u malom Sarajevu koji traži patrona svjetskog renomea. Međutim, najgore po klub će biti ako to domaće snage Željezničara shvate da ih ovaj zaokret oslobađa obaveza prema plavoj boji. Vremena za slijeganje ramenima nema. Upravo suprotno, sada je vrijeme za potpunu mobilizaciju domaćih snaga, a za to postoje milioni razloga koji ne mogu čekati nadanje da će se kockice u dalekom Hong-Kongu, Londonu ili New Yorku posložiti.

“Pričajmo o sutra, a ne o jučer. Toliko lijepih stvari je pred nama”, optimistične su riječi jednog od članova Skupštine. “Ali pričajmo najviše o danas, jer o jučer i sutra možemo samo pričati, a danas se može i djelovati.”, dodali bismo mi.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Sako12
Velika je razlika između vlasnika, i u ovom slučaju predsjednika koji hoće da uloži , a ne da kupi klub...
19 4
11plavihsampiona
Najvise volim kad pitarcic pise o velikom Zeljeznicaru. I to se on jos kao sekira i brine ahhahahah
11 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi