Amina Jašarević: Bilo je poziva iz Švedske, ali BiH je moja država

Rukometašica HK Aranas

Amina Jašarević: Bilo je poziva iz Švedske, ali BiH je moja država · Intervju

H. Zilić

Ženska seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prijavljena je za naredne kvalifikacije za EP. Naše reprezentativke će u martu imati kontrolno okupljanje, a krajem feburara ćemo i zvanično saznati ime selektora.

Direktor Elmir Grabčanović je kontaktirao veliki broj djevojaka koje igraju u inostrastvu. Reprezentacija će biti miks domaćih igračica iz PLBiH i djevojaka iz inostranstva.

Jedna od rukometašica koja je potvrdila da u budućnosti želi nastupati za BiH je i 19-godišnja Amina Jašarević, koja sa dosta uspjeha gradi karijeru u Švedskoj.

Amina igra na poziciji beka. Igra lijevom rukom i prednost je što može pokrivati sve bekovske pozicije. Članica je ekipe HK Aranas.

U razgovoru za SportSport.ba, Amina je govorila o svojoj karijeri. O želji da igra za BiH. Bilo je poziva iz Rukometnog saveza Švedske, a kao sportskog uzora vidi Zlatana Ibrahimovića.

Za početak Amina, da se malo predstaviš našim čitaocima?

Oglasi

"Zovem se Amina Jašarević. Rođena sam 2001. godine. Rukometom sam se počela baviti sa sedam godina. Mama je bila mišljenja da sam za rukomet, jer sam kao mala imala višak energije. Morala sam negdje to izbaciti i evo tako je počela moja rukometna karijere. Inače za sebe volim reći da sam uporna i veliki borac. Dajem sve od sebe za svoju ekipu."

Kako se trenutno razvija tvoja karijera? Da li je bilo poziva iz Rukometnog saveza Švedske?

"Trenutno igram za HK Aranas, člana drugoligaškog društva u Švedskoj. Bilo je poziva i razgovora oko nastupa za reprezentaciju Švedske, ali moje srce vuče za Bosnu i Hercegovinu. Igram na poziciji beka i mislim da je prednost što se odlično snalazim na tri bekovske pozicije. Što se tiče moje karijere, želja mi je da se ostvarim u rukometu, vidjet ćemo šta budućnost nosi."

Reprezentacija Bosne i Hercegovina? Tvoja velika želja?

Oglasi

"Pa Bosna i Hercegovina je moja država i velika čast mi je nastupati za svoju državu. To je velika stvar za moje roditelje, porodicu. Osjećam se i ja ponosno. Nadam se da ćemo u budućnosti ostvarivati odlične rezultate. Dat ću sve od sebe da pomognem BiH što više mogu. Ovi prvi kontakti su pozitivni i rado ću doći na okupljanje."

Imaš li sportskog uzora?

"Naravno. To je Zlatan Ibrahimović. On je veliki profesionalac. Čisti primjer kako se radom, trudom i talentom mogu postići veliki rezultati i da mi sa Balkana možemo napraviti velike stvari."

Ovome dodajmo da Amina nije jedina djevojka iz Švedske koja bi u budućnosti mogla obući dres Bosne i Hercegovine, a Švedska slovi za jednu od kolijevki ženskog rukometa u Evropi.

Ako je suditi prema prvim koracima, naša zemlja bi u budućnosti mogla imati ozbiljnu žensku seniorsku rukometnu reprezentaciju.

Promo

Top Komentari

VELEZ
Hoce li camila odigrat za nas? Gdje su oni koji su govorili da ona samo igra za hrvatsku jer mi nemamo repku? Evo je imamo, i sad cemo vidit ako ce izabrat Bih.
5 2
MaDaj
MA TOOOO LEGENDO !!!
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi