Ćevapi kao zaštitni znak: Bosanci u Australiji osnovali FK Stari Most i ostvarili veliki uspjeh

Sjajna priča

Ćevapi kao zaštitni znak: Bosanci u Australiji osnovali FK Stari Most i ostvarili veliki uspjeh

A. Čaušević

Uslijed agresije na našu zemlju mnogi Bosanci i Hercegovci su bili primorani da napuste svoja ognjišta i svoju sreću potražem širom svijeta.

Veliki broj naših zemlja je otišao u Australiju odakle nam ovih dana stiže zaista fantastična priča sa grupom Bosanaca i Hercegovaca kao glavnim akterom.

Naime, još 1995. godine prilikom dolaska u Salisburyju je fomiran FK Stari Most, odnosno Old Bridge na engleskom jeziku kako je i originalni naziv ovog kluba.

FK Stari Most je prije nekoliko dana dobio licencu za takmičenje FQPL ligi, tj. ušao je piramidu ligaških takmičenja u Australiji te će se u novoj sezoni takmičiti u šestom rangu takmičenja.

"Došli smo u Australiju bez ičega i godinama smo se borili da klub preživi uz sve uspone i padove", kazao je Fadil Hadžiahmetović, dugogodišnji kapiten i sadašnji potpredsjednik kluba.

"Q-liga je postala mnogo profesionalnija i mi smo postali ozbiljniji i ambicizoniji. Ovo je velika prilika za nas, već smo dobili pozive od igrača sa prostora bivše Jugoslavije koji žele igrati za nas", dodao je Hadžihametović.

Vrijedni Bosanci su nedavno i renovirali prostorije kluba, a Australci su već upoznati da će se na svakoj utakmici služiti tradicionalno bh. jelo ćevapi sa lepinom.

Klupske prostorije koriste za redovna druženja, zagarantovan je odličan provod i nose velike zasluge zašto se i u dalekoj Australiji poštuju tradicija i običaji bh. kulture.

Inače, FK Stari Most ima aktivne i omladinske selekcije. Predsjednik kluba je Amer Sadiković, dok je nedavno za novog trenera postavljen Greg Corbette.

Top Komentari

Realist
Pa taman u ranfu sa vrapcicanima. Ćevapi lepine petokraka i niza liga.
4 9
Malmi_Suomi
Bravo i hvala novinaru na naslovu.
DA AGRESIJA je bila na BiH ( i još uvijek je samo na drugi način i sa zapada i istoka) i što bi isto novinar Hadžifejzović rekao: još nisam ODJAVIO RAT i tačno 100%.
@@Arnel925 što reče/ napisa neki dan. Pa ovo nam se desilo jer nismo htjeli ostati " srbi" ???
Pa tada i muslimani i katolici 100% glasalo za nezavisnost BiH a " kažu brojke" do 35% pravoslavaca Bosne i Hercegovine da je glasalo ZA a ti šatro @@Arnel925 tu priču pričaj maloj djeci.
I nije bio građanski rat nego i po svim međunarodnim sudovima i presudama izvršena je AGRESIJA na BiH i njene narode.
Evo i ja lijepo objasnio bez ikakve psovke šta i kako ja mislim a i većina POŠTENIH I NORMALNIH LJUDI bez obzira na ime i kojem se Bogu moli. Možda je i ateista ili... LP
6 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi