Bosna igra protiv reprezentacije Rusije

Predstavljamo Chehovske Medvede

Bosna igra protiv reprezentacije Rusije

Rukometaši bh. prvaka Bosne za protivnika u osmini finala Lige prvaka dobili su izuzetno jaku ekipu Chehovskih Medveda koja zadnjih deset godina drži primat u ruskom rukometu.

Zadnjih deset godina Medvedi su najjača ruska ekipa koja osvaja sve trofeje, a ova ekipa je zapravo reprezentacija Rusije. Jer u svakoj utakmici ruske reprezentacije u sastavu igra po desetak igrača Medveda. Uz to najveće trenersko ime u Rusiji Vladimir Maksimov je predsjednik i trener Medveda.

Chehovski Medvedi su osnovani u decembru 2001. godine na inicijativu guvernera Moskovskog Regiona Borisa Gromova, a već u prvoj sezoni su postali prvaci Rusije. Medvedi su zapravo nasljednici CSKA, koji je 2000. i 2001. godine bio prvak Rusije.

I u naredne dvije sezone su Medvedi osvajali naslove prvaka Rusije, a koliko su zapravo moćni pokazuje podatak da je njihov drugi tim u sezonama 2002/2003 i 2003/2004 bio trećeplasirani tim ruske lige. Medvedi su do 2008. godine osvojili sedam uzastopnih naslova prvaka.

Na međunarodnoj sceni nisu imali toliko uspjeha. U Ligi prvaka im je najveći rezultat polufinale prošle godine, a 2006. su osvojili Kup pobjednika kupva savladavši u dvije utakmice španski Valladolid.

Reprezentacija Rusije je u posljednjih desetak godina imala jako malo velikih rezultata, a da najveća su ostvarena sa kompletnom ekipom Medveda. U Atini 2004. su osvojili olimpijsku bronzu, a u Pekingu su 2008. bili šesti sa čak 13 igrača Medveda u sastavu.

Današnji sastav Medveda izgleda sjajno. Ruski reprezentativni golman Oleg Grams je prvi čuvar mreže, dok je drugi Ukrajinac Jevgenij Budko. Osim Budka u sastavu su još trojica stranaca. Tu je sjajni bek Sergej Harbok, inače Bjelorus, te dva malo poznata Ukrajinca Shelmenko i Shymanski.

Vanjska linija izgleda sjajno. Rastvortsev, Filipov, Ivanov i Kamanin su svi odreda ruski reprezentativci, kao i dvojica krilnih igrača Dibirov i Kovalev. Na liniji igraju Chernoivanov i Chipurin. Sve su to odreda vrhunski igrači koji, osim možda Alekseya Rastvortseva, ne spadaju u grupu velikih zvijezda, ali su kao kolektiv izuzetno jaki.

Medvedi su, kao što smo već rekli, najveći uspjeh ostvarili plasmanom u polufinale. Na službenoj stranici kluba je uoči žrijeba objavljen tekst o potencijalnim protivnicima i u njemu je kao najlakši protivnik opisan upravo Bosna.

Nadajmo se samo kako će izabranici Irfana Smajlagića pružiti što veći otpor favorizovanom protivniku i da će ih kaznizi za potcjenjivanje. Rusi su svakako veliki favoriti, ali ne i neko koga se unaprijed treba bojati. Respekt svakako, ali strah nikako.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti