Broji se sitno do spektakla u Koelnu: Može li Vardar odbraniti titulu prvaka Evrope?
Vardar će pokušati odbraniti titulu prvaka Evrope, ali protiv sebe ima tri najjača francuska tima.

Uskoro počinje final four rukometne Lige prvaka

Broji se sitno do spektakla u Koelnu: Može li Vardar odbraniti titulu prvaka Evrope?

Ljubitelji rukometa moći će da uživaju ovog vikenda jer se u njemačkom Koelnu održava Final Four Lige prvaka. Ove godine će učestvovati tri francuska kluba i makedonski Vardar. 

Makedonska ekipa će ove godine pokušati da odbrani trofej osvojen prošle, a u tome je u rukometnoj Ligi šampiona posljednji uspio španski Ciudad Real 2009. godine. Dakle, zadatak neće biti nimalo jednostavan, posebno ako se zna kvalitet ostalih rivala koji će igrati na Final Fouru.

Završni turnir u subotu od 15.15 sati otvaraju Nantes i PSG, a odmah nakon te utakmice na programu je i susret između Vardara i Montpelliera. Naravno, sve četiri ekipe imaju određene prednosti, ali i slabosti.

HBC Nantes

Ekipa Nantesa napravila je pravo iznenađenje ove sezone jer je stigla do Final Foura. Zanimljivo, ovo je njihova tek druga sezona u Ligi šampiona i već su stigli do polufinala. Upravo to bi mogla biti jedna od njihovih glavnih prednosti - bez pritiska su. Osim toga, ne treba zaboraviti ni sreću koju može donijeti prvi pokušaj.

S druge strane, mane su također jasne. Lijepo je kada nešto uspijete ostvariti prvi put i kada imate samopouzdanja, ali višak samopouzdanja može da vam se obije o glavu. Osim toga, Nantes će u polufinalu imati veoma težak zadatak jer će igrati protiv zvijezda PSG-a.

X faktor za Nantes na Final fouru mogao bi biti lijevi bek Olivier Nyokas. On je dugo vremena bio van stroja nakon povrede i operacije koljena, a vratio se u revanšu četvrtfinala gdje je protiv Skjerna postigao tri gola za 15 minuta. Jasno je da je Nantes s njim i bez njega potpuno drugačija ekipa.

PSG

Prednost PSG-a osim igračkog kadra može biti i veliko iskustvo. Kada pogledate njihovu ekipu, shvatit ćete da su skoro svi igrači već igrali na Final Fouru. Prošle sezone su izgubili u finalu, a pretprošle su završili na trećem mjestu, tako da sada imaju veliki motiv otići do samoga kraja.

Problem bi mogao biti pretjeran umor ključnih igrača. Trener Noka Serdarušić većinom voli imati svoje ključne igrače dugo na parketu tokom utakmice, pa je utisak da su oni prilično umorni na kraju sezone jer nemaju dovoljno prilike za odmor.

X faktor Parižana bi mogao biti golman Rodrigo Corrales koji igra sezonu života. Iako mu je ovo prva sezona na golu PSG-a, dokazao se kao jedan od najboljih na svijetu i sigurno da bi mogao donijeti prevagu svom timu u Koelnu.

Montpellier

Još jedna francuska ekipa. Oni su specifični po tome što ne pokazuju strah prema nikome. Kielce, Barcelon, Flensburg...sve bivši prvaci Evrope, ali i ekipe koje su redom ispadale od Montpelliera ove sezone. Svi se mogu kladiti protiv ove ekipe, ali njeni igrači će svejedno dati sve od sebe i dokazati da niko nije bio u pravu. To bi mogla biti jedna od njihovih glavnih prednosti.

Problem bi mogao biti taj što se Montpellier bori na dva fronta u ovom trenutku i što su prije nekoliko dana doživjeli razočaravajući poraz u gostima od St. Raphaela u francuskom prvenstvu. Zbog tog poraza pali su na drugo mjesto kolo prije kraja i PSG će u posljednjem kolu imati sve u svojim rukama. Koliko će se to psihički odraziti na ekipu Montpelliera, ostaje nam da vidimo.

X faktor ove ekipe mogao bi da bude Jonas Truchanovicius. Riječ je o prvom Litvancu koji će zaigrati na Final Fouru Lige prvaka. On je prethodno protiv Barcelone postigao osam golova, a protiv Flensburga sedam i šest i jasno je da igra sezonu života. Do prije nekoliko godina vjerovao mu je samo trener Patrice Canayer, a danas ga se svi pribojavaju.

Vardar

Prednost Makedonaca mogla bi biti u činjenici da dosta igrača, kao i trener odlaze nakon ove sezone i imaju veliku želju da se oproste od ekipe sa novom titulom prvaka Evrope. Oni će pokušati postati prvi tim nakon Ciudad Reala koji je odbranio titulu u Ligi prvaka.

Problem bi mogla biti pozicija desnog beka. Nakon što je Alex Dujshebaev napustio klub i otišao u Kielce, desni bek je ostala najslabija pozicija za Makedonce. Jorge Maquaeda ne igra svaki meč na željenom nivou, a Dainis Kristopans bi se mogao mučiti protiv nižih igrača Montpelliera u polufinalu.

X faktor za Vardar mogla bi biti vjerovatno velika podrška makedonskih navijača u Koelnu.

Zanimljivo, na ovogodišnjem Final Fouru po prvi put će se dvoranski sport snimati u 4K tehnologiji, a televizije koje će susrete emitirati u tom formatu su TV3 Denmark, Viasat iz Norveške, NC+ iz Poljske i Viasat iz Švedske. Final Four će se prikazivati direktno u 41 zemlji svijeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti