Bundesliga u novom formatu?

Razmatraju se ideje

Bundesliga u novom formatu?

H. Zilić

Njemačka Bundesliga u rukometu mogla bi uskoro imati manji broj klubova.

Tamošnji Savez je u posljednje vrijeme na meti kritika jer mnogi smatraju da rukoemtaši koji nastupaju u Bundesligi nemaju vremena za omodr i da su sezone i više nego naporne. Pored obaveza u klubovima tu su i obaveze u reprezentacijama i kada se sve sastavi umor učini svoje.

Jedna od ideja koja se razmatra je da Bundesliga umjesto dosadašnjih 18 ima 14 klubova, a da onda Budesliga 2 bude podijeljena u dvije grupe sa po 12 ekipa i dvije prvoplasirane igraju play off za ulazak u Bundesligu, tako bi recimo članovi Bundeslige u sezoni imali 26 utakmica umjesto 34, dok bi klubovi u Bundesligi 2 imali 22 utakmice regularnog dijela plus dvije utakmice play offa za vodeće ekipe, dakle 24 utakmice.

Razmatra se i opcija da Bundesliga bude sa 20 klubova, podijeljenih u dvije grupe sa po deset. Igralo bi se 18 redovnih kola, a nakon toga po četiri ekipe bi igrale play off za prvaka, a četiri ekipe play out za opstanak, što znači da bi prvak imao 26 utakmica u sezoni.

Selektor Njemačke rukometne reprezentacije, islanđanin Alfred Gislason, oglasio se mjesec dana nakon šokantnog ispadanja njemačkih rukometaša na Olimpijskim igrama i kritikovao je sistem u Bundesligi.

"Ako želimo igrati za titule, moramo dobiti više vremena za pripreme. Znam kako biti uspješan, ali nisam nikada uspio bez treninga, to je nemoguće", rekao je Gislason.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi