EHF objavio raspored jakosnih skupina za žrijeb Evropskog prvenstva

Na EP će nastupiti i BiH

EHF objavio raspored jakosnih skupina za žrijeb Evropskog prvenstva

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina će u petak saznati rivale protiv kojih će se takmičiti na svom prvom Evropskom prvenstvu. 

Pobjedom nad Češkom (23:24) rukometni Zmajevi su se našli među četiri najbolje trećeplasirane selekcije te su izborili plasman na završni turnih najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

EURO 2020 će se igrati u tri zemlje, a domaćini će biti Austrija, Norveška i Švedska. Na turniru će nastupiti 24 selekcije podijeljene u šest grupa.

Žrijeb grupne faze bit će održan u petak sa početkom u 18:45, a EHF je danas objavio raspored jakosnih skupina. Bosna i Hercegovina se našla u četvrtom šeširu.

Osim aktuelnog prvaka Španije i domaćina Švedske među nositeljima se nalaze još selekcije Hrvatske, Njemačke, Mađarske i Francuske.

U drugom šeširu su Norveška, Danska, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Češka Republika i Rusija.

Među selekcijama u trećem šeširu su Austrija, Portugal, Bjelorusija, Island, Latvija i Crna Gora.

Osim Bosne i Hercegovine u četvrtom šeširu su Švicarska, Poljska, Srbija, Holandija i Ukrajina što znači da nećemo igrati s nekom od ovih selekcija, barem ne u prvom dijelu turnira.

Interesantno je da su organizatori turnira imali pravo prije žrijeba da rasporede po jednog protivnika u neku od grupa.

Tako će se Hrvatska takmičiti u grupi A u Grazu, Austrija u grupi B u Beču, Njemačka u grupi C u Trondhajmu, u istom gradu, ali u grupi D će igrati i Norveška, u grupi E u Malmou će nastupati Danska, dok će Švedska svoje mečeve u grupi E igrati u Goteborgu.

Na žrijebu će prvo biti žrijebana preostala tri tima iz prve jakosne skupine, odnosno Mađarska, Španija i Francuska.

Zatim će uslijediti žrijebanje četiri ekipe iz drugog šešira, onda pet timova iz trećeg šešira te na kraju šest timova iz najslabije jakosne skupine.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Na turniru će biti odigrano 65 mečeva za 18 dana. Po dvije prvoplasirane ekipe iz svih grupa se plasiraju u dvije grupe glavne runde od po šest timova.

Završnica, odnosno polufinale i finale će se igrati u Štokholmu. EP je na programu od 9. do 26. januara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi