EHF upozorio Bosnu na moguće posljedice

Crnogorci neće odustati

EHF upozorio Bosnu na moguće posljedice

Adnan Beganović

Nakon što RK Bosna BH Gas nije pustio Melića i Kapisodu na mini pripreme reprezentacije Crne Gore, čelnici tamošnjeg saveza uputili su dopis na adresu našeg prvaka u kojem su podsjetili da je klub obavezan pustiti igrače na reprezentativne pripreme.

Međutim, kako stoji na zvaničnim internetskim stranicama Rukometnog saveza Crne Gore, iz Bosne su obavijestili da su igrači povrijeđeni te da se neće odazvati reprezentativnom pozivu. Čelnici crnogorskog rukometa inistirali su da pomenuti igrači dođu na okupljanje te da se stave na raspologanje medicinskoj službi crnogorske reprezentacije, no kako se Melić i Kapisoda ipak nisu pojavili na okupljanju, Crnogorci su o ovom slučaju obavijestili kancelariju Evropske rukometne federacije (EHF). Dopis iz Evropske rukometne federacije stigao je jučer na adresu Rukometnog saveza Crne Gorem, kao i na adresu Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

U dopisu koji je u ime „evropske kuće rukometa" potpisao Doru Simion, EHF je podsjetio Bosnu da je zaštita interesa reprezentativaca i reprezentacija isključivo u nadležnosti EHF-a, na osnovu regulisanih pravila Svjetske rukometne federacije (IHF), i da je prevashodni cilj rješavanje ovakvih i sličnih problema na fer i neutralan način.

Imajući u vidu korespodenciju između RSCG i RK Bosna, ne želeći da ulazi u ton i riječi u dopisu Bosne, EHF je podsjetio Bosnu, da su klubovi obavezni, da igračima iz inostranstva dozvole da se odazovu na pozive svojih reprezentacija za olimpijske igre, svjetska i ostala kontinentalna prvenstva (dolazak najviše 15 dana prije početka takmičenja i povratak drugog dana poslije završenih obaveza), za kvalifikacione mečeve za pomenuta takmičenja (dolazak dva dana prije utakmice, i povratak drugog dana poslije utakmice), kao i za ostale aktivnosti reprezentacija, u koje spada i „EHF nedjelja" (najviše 15 dana godišnje, uključujući dan dolaska i povratka).

Iz EHF su podsjetili da igrač koji se ne odazove pozivu svoje reprezentacije u pomenutim slučajevima ne smije da nastupa za svoj klub dva dana prije i pet dana poslije okupljanja reprezentacije za određeno takmičenje ili utakmicu. Ako, ipak, nastupi za klub u pomenutim periodu, na zahtjev matične federacije igrač može biti suspendovan od IHF-a ili kontinentalne federacije (u ovom slučaju EHF-a) na šest mjeseci zabrane igranja za svoj klub.

EHF je podsjetio, takođe, da je jasno definisano da su povrijeđeni ili bolesni igrači, koji se pozivaju, dužni da se stave na raspolaganje medicinskom timu u okviru stručnog štaba reprezentacije koja ih poziva.

Najzad, ukoliko klub krši pomenuta pravila, podliježe sankcijama koje su definisane disciplinskim pravilnikom IHF-a (između ostalog, novčane kazne mogu iznositi i do 15 hiljada eura).
EHF je, s toga, upozorio Bosnu da ova situacija može dovesti do neprijatnih i neočekivanih posljedica po sarajevski klub, te je najljubaznije apelovao na Bosnu da još jednom razmotri čitav slučaj, kako bi se izbjegao disciplnski postupak protiv pomenutog kluba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.