Slatka "osveta": Francuska savladala Norvešku i stigla na svjetski tron
FOTO: EPA

Sjajno finale u Herningu

Slatka "osveta": Francuska savladala Norvešku i stigla na svjetski tron

Haris Zilić

Rukometašice Francuske osvojile su titulu prvakinja svijeta savladavši u finalu u danskom Herningu selekciju Norveške rezultatom 31:28 i tako se osvetile Norveškoj za poraz u finalu Svjetskog prvenstva 2021. godine. Francuska je tako stigla do treće titule svjetskog prvaka.

Utakmica je počela čvrsto s obje strane, igralo se većinom gol za gol do posljednjih deset minuta prvog poluvremena.

U tom periodu Norvežanke su promašile nekoliko dobrih napada što Francuskinje koriste i prave seriju.

Nakon 13:13, Francuska je napravila seriju od 6:2 i do kraja poluvremena to održavala za 20:17, rezultat kojim se otišlo na odmor.

U nastavku Francuska odmah ide na 21:17 i +4, međutim Norvežanke se nisu predavale. Francuska je imala i 25:21, a onda uraganska serija Norvežanki koje u 50. minuti stižu na samo gol zaostatka bilo je 26:25 za Francusku.

Oglasi

To je značilo da ulazimo u dramatičnu završnicu i da će finale dobiti dramu kakvu zaslužuje. U uzbudljivoj završnici ipak više snage i sreće imale su Francuskinje i slavile rezultatom 31:28.

Kod Francuske najefikasnije su bile Horacek sa pet golova, koliko je postigla i Grandveau. U redovima Norveške istakla se Mork s osam golova, Offtedal je postigla šest pogodaka.

Ranije je odigrana utakmica za treće mjesto u kojoj je Danska bila bolja od Švedske rezultatom 28:27.

Nizozemska je u utakmici za peto mjesto bila bolja od Njemačke 30:26, dok je sedmo mjesto zauzela Crna Gora koja je u utakmici za plasman savladala Češku 28:24.

Finale Svjetskog prvenstva za rukometašice:

Francuska - Norveška (20:17) 31:28

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi