"Izviđač daje izniman doprinos bh rukometu"

Saopštenje Skauta

"Izviđač daje izniman doprinos bh rukometu"

Nakon teksta koji je jučer objavljen na portalu SportSport.ba, oglasio se HRK Izviđač saopštenjem za javnost, koje prenosimo u cijelosti.

"HRK Izviđač nastao je davne 1956. i u svojoj dugoj i nadasve bogatoj povijesti postizao je veliki broj uspjeha na domaćoj i međunarodnoj sceni. Jedan je od najtrofejnijih klubova u Bosni i Hercegovini, dvaput proglašavan (2004. i 2005. godine) za najbolji sportski kolektiv u BiH.

Također je jedan od rijetkih klubova u Europi koji se može pohvaliti svojom moderno opremljenom Rukometnom akademijom koju pohađa preko 300 djece polaznika. Pored sportskih izvanrednih rezultata ogroman je broj rukometaša koji su svoju afirmaciju stekli upravo u ovom klubu i  ponosni smo što veliki broj njih igra u reprezentacijama Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske kao i vrhunskim europskim klubovima.

Kada je riječ o nastupima za Bosnu i Hercegovinu, Izviđač je dao preko 20 reprezentativaca koji su nastupali u raznim dobnim reprezentativnim selekcijama:


Nastupi za Rukometnu reprezentaciju BiH


Prvi rukometaši Izviđača koji su obukli dres reprezentacije BIH bili su: Željko Rezdeušek i Nermin Bašić – Baške.

U periodu kada je Izviđač dominirao BiH rukometom komplet prva postava Izviđača nastupala je za BiH reprezentaciju. Pod selektorskom palicom Jasmina Mrkonja i njegova pomoćnika Zdenka Grbavca igrali su: Dragan Ćavar, Mirsad Terzić, Adnan Harmandić, Darko Martinović, Mirko Sušić,  Krunoslav Jurić, Milovan Pavlović, Mirko Alilović.

Nešto kasnije za reprezentaciju igraju: Nikola Prce, Adnan Jaškić, Adnan Šabanović, Senjamin Burić, Benjamin Burić, Dejan Malinović.

Za kadetsku i juniorsku reprezentaciju igrali su: Tomo Radić, Milan Tolić, Marin Šego, Mirko Alilović, Ante Boras, Damjan Šarac, Ivan Miličević, Frano Vidović, Ivan Džolić, Ivan Milas, Josip Perić.

Treneri Izviđača: Boris Jarak i Mladen Škorput bili su u stručnom stožeru juniorske reprezentacije BiH, dok je Zdenko Grbavac trenutno izbornik juniorske reprezentacije BiH.

Ovaj nadasve edukativni tekst poslužio je kao podsjetnik na izniman doprinos kluba u kvalitetnom i pravilnom razvoju rukometa u Bosni i Hercegovini. Sa sigurnošću možemo tvrditi da je Izviđač jedan od klubova koji je dao najviše BiH reprezentativaca. Ostaje nada da će naš primjer slijediti i ostali klubovi i dati bar približan broj", navodi se u saopštenju Skauta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti