Bosna i Hercegovina će po prvi put u historiji imati klub u grupnoj fazi Evropa lige
FOTO: Izviđač

Skaute čeka evropska jesen

Bosna i Hercegovina će po prvi put u historiji imati klub u grupnoj fazi Evropa lige

Haris Zilić

EHF je prije nekoliko sezona regorganizovao evropska takmičenja, tako da je ukinut EHF Kup, a umjesto njega je EHF Evropa liga koja je ponudila dosta uzbuđenja u svojim prvim izdanjima. Takmičenje je napravljneo po uzoru na fudbal, tako da i u rukometu i fudbalu imamo takmičenje pod nazivom Evropa ligi i sličnog je formata.

Osnivanjem EHF Evropa lige podigao se i kvalitet rukometa, tako da u ovom drugom po snazi takmičenju vidimo neke velikane evropskog rukometa kao što su Flensburg, Montpellier...

Po prvi put i Bosna i Hercegovina će imati predstavnika u ovom takmičenju i to u grupnoj fazi, dakle neće igrati pretkola. Dakle, gledajući fudbal i rukomet generalno, prvi put i historiji će jedan naš klub zaigrati takmičenje pod nazivom Evropa liga.

Aktuelni prvaci Bosne i Hercegovina rukometaši Izviđaća imat će minimalno šest evropskih utakmica na jesen.

Naime, 37 ekipa prijavilo se za novu sezonu EHF Europske lige za muškarce koja je se igra u novom formatu u sezoni 2023./24 .

To znači da je 27 klubova direktno postavljeno u grupnu fazu u četiri jakosne skupne s po osam klubova. Naš klub svrstan je svrstan u 4. jakosnu skupinu, dok preostalih deset klubova će igrati kvalifikacije za popunu sljedećih pet mjesta.

Oglasi

U EHF Evropa ligi u sezoni 2023/2024. nalaze se između ostalih, branitelj naslova Füchse Berlin iz Njemačke, kao i prošlosezonski viceprvak, Fraikin BM. Granollers iz Španjolske.

Novi sistem takmičenja predviđa da će nakon kvalifikacija u utakmicama po skupinama sudjelovati 32 ekipe, raspoređene u osam skupina s po četiri tima.

Prve dvije ekipe iz svake skupine kvalificiraju se u glavni krug koji će se igrati u četiri skupine po četiri ekipe, nakon tog aosam ekipa će u nokaut fazu, tačnije četvrtinu finala.

Žrijeb kvalifikacija je 18. jula u Beču, a žrijeb za grupe 21. jula u Beču, oba žrijeba počinju u 11 sati.

Tako će Bosna i Hercegovina nakon dugo vremena imati klub u jednom ozbiljnom evropskom takmičenju i gledat ćemo evropske utakmice na jesen.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Ohoj mustuluk
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi