Kadić: U Visoko se idemo nadigravati

Gradačačani gostuju kod Bosne

Kadić: U Visoko se idemo nadigravati

Edmir Škorić

Nakon nes(p)retnog remija u Ljubuškom (23:23) rukometaši Gradačca sutra gostuju u Visokom gdje ih čeka uvijek favorizirana Bosna. No, ne ide se sa bijelom zastavom, mišljenja je Emir Kadić, član gradačačkog Premijerligaša.

SS.ba: Prije svega, možete li nam opisati tok Vaše sportske karijere, dakle prve rukometne korake?

"Moji prvi rukometni koraci bili su na igrališu "Luke", sportsko igralište ispred osnovne škole u centru Gradačca. Tu sam kao mali provodio dosta vremena, ali i gledao naše rukometaše, njihove treninge, pratio utakmice, a onda se javila ta ljubav prema rukometu i tada sam sa 14 godina počeo trenirati u sekciji kadeta. Nakon juniora sa 16 godina već sam bio član seniorske selekcije Gradačca, gdje sam se vrlo brzo nametnuo struci i zaigrao u tada najvišem rangu takmičenja, prvoj ligi. Po osnivanju današnje Premijer lige prešao sam u RK Bosnu iz Sarajeva, gdje sam igrao jednu čitavu sezonu. Te sam sezone bio pozvan i za izabrani juniorski sastav naše države, tačnije za kvalifikacije koje su igrane na Ilidži. U glavnom gradu naše države nastupao sam još i za RK Željezničar. Prošle sezone nosio sam dres RK Čelika iz Zenice, a ove sezone vraćem se u matični klub gdje ću, nadam se, uspješno braniti boje svog kluba."

SS.ba: Prvo kolo RK Gradačac je remizirao u Ljubuškom, Vaše viđenje na ovaj meč, je li se moglo i do sva tri boda?

"Remi iz Ljubuškog je jako dobar rezultat, to je vrijedan bod za otvaranje nove sezone, s obzirom da u našoj ekipi nedostaju neki ključni igrači zbog povreda. Ekipa Izviđača je relativno mlada ekipa, željna dokazivanja i mislim da će na domaćem terenu svakoj ekipi biti nezgodan protivnik. Mi smo na poluvrijeme otišli sa tri gola prednosti, te mislim da smo na kraju mogli i do sva tri boda, no eto bili smo u izmijenjenom sastavu i ne treba biti nezadovoljan remijem."

SS.ba: Klub je imao problema sa pripremama jer je zbog neplaćenih računa dvorana bila zaključana. Hoće li to doista uticati na igru momčadi ove sezone?

"Što se tiče problema sa dvoranom na samom početku naših priprema, lično smatram da je to sramota za ovakav grad pun sportskog duha, to se nikako nije smjelo desiti. Pa zar klub kao što je RK Gradačac, koji je osvojio treće mjesto u najvišem rangu takmičenja u BiH i koji će učestvovati u evropskim kupovima ove godine, te na taj način predstavljati naš grad i našu državu u Evropi, dočekaju zatvorena vrata sportske dvorane?! Tim problemima su se bavili ljudi u klubu, koji su zaduženi za takve stvari i rješavali su ih u hodu, da nam obezbijede adekvatne uslove za treniranje, dok je ekipa bila usmjerena samo na pripreme i treninge. Mislim da je taj dio obavljen onako kako je planirano i uvjeren sam da  to sve neće uticati na igru našeg kluba ove sezone."

SS.ba: Dosta je povrijeđenih igrača u klubu. Možete li nam reći ko sve nedostaje i može li se bez nekih ključnih igrača u ovih nekoliko kola?

"Na nekoliko prijateljskih mečeva koje smo odigrali u ovom pripremnom periodu imali smo tu nesreću da nam se povrijedio nekoliko igrača. Jedan od njih je i Slaven Šijakovič, koji je i povremeni reprezentativac naše države, a i najbolji prošlosezonski strijelac kluba. On je zadobio povredu skočnog zgloba, ali povreda je već sanirana i on se priključio treninzima. Mislim da će vrlo brzo vratiti onu igračku formu i biti spreman za predstojeće mečeve. Od ostalih, ništa manje važnih igrača , tu su svakako i Rašid Osmanović, Almir Doborac, Kešan Islam, svi navedeni zadobili su povrede, ali na sreću nisu teže prirode, pa će nam se i oni u narednom periodu pridružiti. Treba napomenuti da je srednji bek Marković Dušan pred sami početak priprema doživio saobraćajnu nesreću sa težim posljedicama i izbivat će s terena duže vrijeme, pa će sigurno faliti ekipi."

SS.ba: Sada gostujete u Visokom jednoj jakoj Bosni. Šta očekujete od ove utakmice, ima li se snage za neki povoljan rezultat?

"Visočka Bosna uvijek je bila ozbiljan protivnik, protivnik kojeg se uvijek treba respektovati, što pokazuju i njihovi rezultati dugi niz godinu. Bosna je prvo kolo igrala u Brčkom protiv Lokomotive i izgubila sa 8 golova razlike, drugo kolo nas dočekuju i sigurno očekuju prve ovosezonske bodove, ali mi u Visokom idemo da se nadigravamo, a ne pod bijelom zastavom. Rezultat će, uvjeren sam, doći sam po sebi. Naše je da damo svoj maksimum na parketu u Visokom."

SS.ba: Očekivanja glede evropske scene, kakvi su planovi na tom polju?

"Kad je u pitanju evropsko takmičenje, prvu utakmicu igramo u 3. kolu kao domaćin 14/15.11.2009. i kao gost 21-22.11. iste godine. Protivnik će biti pobjednik iz drugog kola iz Grupe D.U toj grupi učestvuju HC BERANE (Crna Gora), Xico Andebol ( Portugal), H.C. "Tineks Prolet " Skopje, te OLIMPIA HC ( Engleska). Pa treba pričekati da saznamo koja ekipa će nam biti protivnik, a onda praviti planove i razmišljati u tom pravcu. Do tad, trebamo biti usredotočeni na domaće prvenstvo."

SS.ba: I za kraj, možete li nam predstaviti pojačanja kluba, dakle odakle su pridošle nove akvizicije, možete li nekog od njih posebno izdvojiti?

"Od pojačanja tu su lijevi bek Vladimir Grbić koji je rođen u Boru,nastupao je za Partizan, Crvenu Zvezdu, Cankaya Belediyesi Anakaru, BSK Hebu, a prošlu sezonu je nastupao za dobojsku Slogu, i srednji bek Saša Puljizović koji dolazi iz Dervente, a igrao je za Derventu, Brčko, Jugović-Kac, prošlu godinu je igrao hrvatsku ligu za Bjelovar. Naravno, ne bih nikoga posebno izdvajao, svaki od njih dobro će doći našoj momčad i vjerujem da će dati sve od sebe da se što bolje uklope i dodatno usavrše našu igru".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti