Kiel prekinuo dominaciju Španaca

Završena rukometna Liga prvaka

Kiel prekinuo dominaciju Španaca

Rukometaši njemačkog Kiela su novi prvaci Evrope. Kiel je u finalu u Kelnu bio bolji od Barcelone sa 36:34 i tako prekinuo dominaciju Ciudad Reala u posljednjih nekoliko godina.

Barcelona je u prvom poluvremenu bila mnogo bolji tim, dominirala je parketom, kod Kiela nije bilo raspoloženog igrača, a posebno je loš bio Thiery Omeyer koji nije mogao ništa odbraniti. Na početku utakmice je bilo 1:1 i to je bilo jedino izjednačenje u prvom poluvremenu. Nakon 1:1 Barcelona je napravila prednost i u desetoj minuti vodila sa 7:4.

Odbrana Kiela je djelovala jako loše, pa je Barcelona nakon dvadeset minuta imala pet golova prednosti (15:10). Do kraja prvog poluvremena njemački klub je samo uspio smanjiti prednost Katalonaca na tri gola zaostatka (20:17). Početkom drugog dijela Barcelona je nastavila s dominacijom.

U 42. minuti utakmice Barcelona je došla do najveće prednosti na utakmici od šest golova (25:19). Međutim, onda je proradio napad Kiela, proradio je sjajni Omeyer, i Kiel se vraća u igru. Osam minuta prije kraja utakmice Kiel je uspio poravnati rezultat na 29:29. Pet minuta prije kraja Kiel odlazi na plus tri (33:30), a onda je u igru ušao veteran Peter Gentzel i odbranio sedmerac Juaninu Garciji i to je prelomilo utakmicu.

Do kraja utakmice je Kiel odigrao rutinski i osvojio naslov prvaka Evrope nakon tri godine. Zadnji put je njemački velikan bio na vrhu Evrope 2007. godine, zatim je dvije godine gubio od Ciudad Reala, da bi ove godine odigrao sjajno, u polufinalu izbacio Ciudad, a u finalu dobio velikana evropskog rukometa. Pehar se zasluženo vratio u vitrine Kiela.

Thiery Omeyer je utakmicu završio sa 17 odbrana, a najbolji strijelac novog evropskog prvaka bio je Filip Jicha sa 11 golova, a Christian Zeitz je dodao šest golova. Juanin Garcia je kod Barcelone postigao 13 pogodaka uz sjajan procenat sedmeraca 9/9. David Baruffet je odbranio osam udaraca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.