Nantes šokirao najskuplji tim u historiji rukometa

Odigrano prvo polufinale u Kelnu

Nantes šokirao najskuplji tim u historiji rukometa

Teme:

Nantesova Laka konjica prvi je učesnik finala Lige evropskih prvaka. Tim Senjamina Burića šokirao je i još jednom posramio PSG, najskuplju ekipu na planeti čiji je budžet za rukomet frapantnih 18 miliona eura, slavivši trijumf rezultatom 32:28.

PSG je i prošle godine bio izraziti favorit za naslov, ali već treći put uzastopno Noka Serdarušić, braća Karabatić, Hansen, Abalo i ostali, ostaju žedni pored izvora.

Debitant na Final Fouru i ekipa koja tek dvije godine igra Ligu prvaka sutra će se tako sastati sa pobjednikom duela Vardar - Montpellier.

PSG je dobro ušao u meč i prvi otišao na plus dva čim je Dominic Klein zaradio isključenje. Montpellier je izjednačio na 3:3 također iskoristivši dvije minute kazne za Luku Stepančića.

Koliko je bilo prebitno i jednim i drugima da imaju igrača više Nantes je pokazao u periodu od 13. do 14. minute kada je serijom 3:0 stigao na 9:6. Trener Parižana Noka Serdarušić morao je tražiti minutu odmora žestoko kritizirajući svoje igrače.

Kazao je Noka prije meča da njegov tim i on nisi pod pritiskom, no nije tako izgledalo na terenu. Pod pritiskom su fulali zicere.

I što je bilo najbitnije: Prvu odbranu golmani Parižana uknjižili su u 16. minuti kada je Corales odbranio sedmerac Lazarovu!

Igra u odbrani bila je na izrazito niskom nivou bez Luke Karabatića, zabijao je Nantes i sa krila i sa crte...

U 23. minuti Lazarov je pogodio iz kontre za plus pet, Dumolin je na drugoj strani odbranio novi zicer, a trener Anti zvao time-out koji je imao kontraefekat. Umjesto plus šest Gensheimer je dao prvi gol smanjivši na 11:15.

Bezidejni PSG držao Remili, ali kvarile tehničke greške

Iako bezidejni, Parižani su do kraja stigli na pristojan zaostatak 14:17 ponajviše zbog Nedima Remilija koji je poslao tri vezana plotuna pod prečku.

Nantes je imao 71 posto šuta do odmora (tek jedan pasivan napad). Golmani PSG-a ubilježili su samo tri odbrane i to je bio ključ zaostatka.

Za tri i po minute drugog dijela strašno je kakve su tehničke greške pravili Karabatić i ostali, Nantesu nije bilo teško zabiti naredna tri gola i prvi put otići na plus šest (20:14).

PSG je zabio dva gola na igrača više, ali je propustio bliže se primaći rivalu novim promašenim zicerima. Gensheimer je fulio dva šuta sa krila. No, malo po malo pojačavali su odbranu pa su uspijevali održavati dva-tri pogotka zaostatka.

Ipak, sredinom drugog dijela u jednom Nantes ponovo kreira mini-seriju 2:0. Umjesto da odu sa minus tri na minus dva Parižani su ponovo morali sustizati četiri.

Pivot Nicolas Tournat bio je prosto nezadrživ, posebno u igri šest na pet. Nastavljala se rasprodaja laganih lopti Pariza, pa je osam minuta prije kraja Lazarov odveo svoj tim na novih plus pet (28:23).

Omeyer razbudio PSG i uveo meč u neizvjesnu završnicu

Time out Serdarušića i prva odbrana Omeyera u 53. minuti razbudili su PSG. Hansen i Remili do 55. smanjili su na minus dva i uveli sve u dramatičnu završnicu.

Tjerali su igrače Nantesa na nevjerovatne greške i ishitrene šuteve koji su za Omeyera bili mačji kašalj. Tri minuta prije kraja s igračem manje je Nantes krenuo bez golmana i vratio na plus dva, ali odmah u sljedećem napadu ostao s još jednim igračem manje. Hansen je imao i čist šut i sedmerac ali je sve promašio.

I sa dva igrača manje Nantes je zabio gol, Dumolin na golu se prometnuo u junaka, a Dominic Klein udario je pečat trijumfu Nantesa. Meč za sladokusce i nevjerovatan finiš.

Datum i vrijeme odigravanja 26.05.2018. u 15:15
Dvorana Koeln
Gledalaca
Sudije Martin Gjeding i Mads Hansen (oba Danska)
Isključenja
Domaćin Gost
32 28
Rezultat na poluvremenu
17 14
Score box
Kiril Lazarov 8 Nedim Remili  6
Nicolas Tournat 8 Mikkel Hansen  5
David Balaguer 4 Luc Abalo  4
Romain Lagarde 3 Nikola Karabatić 4
Dominik Klein 3 Sander Sagosen  3
Trener
Thierry Anti Zvonimir Serdarušić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi