Drama oko 'nestalih' rukometaša je nastavljena, sada ih vraćaju Hrvatskoj: "Oni su vaša odgovornost"

U Belgiji tražili azil

Drama oko 'nestalih' rukometaša je nastavljena, sada ih vraćaju Hrvatskoj: "Oni su vaša odgovornost"

Edmir Škorić

Nakon što su se izgubili u Hrvatskoj, mladi rukometaši Burundija pronađeni su u Belgiji, ali tamošnje vlasti namjeravaju ih ponovo vratiti u Hrvatsku.

Za vrijeme Svjetskog juniorskog prvenstva u Rijeci nestalo je deset rukometaša sredinom prošlog mjeseca. Veći dio ekipe rukometaša došao je u Belgiju i tamo zatražio azil, a državna tajnica za azil i migracije u Belgiji Nicole de Moor smatra da su oni ipak odgovornost Hrvatske.

"Ne mogu govoriti o individualnim slučajevima, no mnogi od ovih državljana Burundija su odgovornost Hrvatske. To je slučaj i kada se nekome izdaje vize za sudjelovanje u sportskim natjecanjima", rekla je belgijska državna tajnica, prenose belgijski mediji.

Ona je kazala da su belgijske službe u kontaktu s hrvatskim kako bi se organizovao povratak državljana Burundija na hrvatsko tlo.

Ipak, kako se čini, preduslov povratka je da su punoljetni, a to bi mogao biti problem jer ih većina ima 17 godina prema službenim dokumentima.

"Ovaj tranzit tražitelja azila u različite evropske zemlje upravo je ono što nije u redu s evropskom politikom azila", rekla je još državna tajnica Nicole de Moor.

Mreža smještaja za podnositelje azila u Belgiji je ionako prepuna, pa ne prihvataju samce kako bi bilo više mjesta za porodice s djecom, dok Belgija trenutno traži bolju raspodjelu tražitelja azila među zemljama članicama.

Svjetsko rukometno prvenstvo igralo se u Rijeci, Opatiji, Varaždinu i Koprivnici od 2. do 13. avgusta. Sudjelovale su 32 reprezentacije.

Jedna od njih bila je Burundi, ali njeni mladi rukometaši mahom su željeli da ostanu u Evropi, pa su se dali u "bijeg".

Oni su prije utakmice s Bahreinom "nestali", intenzivno je trajala potraga za njima nekoliko dana, a na kraju se ispostavilo da su u Belgiji gdje su zatražili azil.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi