Pobjeda nad Chamberyjem donosi osminu finala?

Još uvijek ima nade

Pobjeda nad Chamberyjem donosi osminu finala?

Adnan Beganović

Jedini bh. predstavnik u najelitnijem klupskom takmičenju, RK Bosna BH Gas, sinoć je u Sarajevu remizirao sa Gorenjem, pa sada da bi zadržali izglede za prolaz u osminu finala popularni Studenti u narednom kolu moraju svladati Chambery.

Rukometaši sarajevske Bosne već nekoliko godina uzastopno redovni su učesnici Lige prvaka, a šansa za plasman među 16 najboljih evropskih klubova, nikada nije bila veća kao u ovoj sezoni. Do sinoćnjeg susreta Bosna BH Gas imala je velike izglede da dođe do 4. pozicije u grupi B, no sada su isti svedeni na minimum.

Međutim, nadu ne treba gubiti jer još uvijek nije sve izgubljeno. Trenutno u grupi B 4. mjesto, koje vodi u osminu finala dijele naš predstvanik, Gorenje i francuski Chambery. Sve tri momčadi imaju po tri boda i u posljednja tri kola past će odluka.

Gledajući raspored možemo reći da je za Bosnu sve izgubljeno, no ako se sjetimo kakvu su igru popularni Studenti pružili na gostujućim utakmcama protiv Kielcea i Gorenja, onda se s pravom još uvijek možemo nadati.

Izabranici Irfana Smajlagića u sljedećem kolu idu na noge Chamberyju, protiv kojeg su jedino ostvarili pobjedu, i ovaj susret da će nam odgovor na mnoga pitanja. Eventualni trijumf, na gostovanju u Francuskoj, ponovo bi Studentima otvorio vrata raja. Gorenje će u narednom kolu dočekati Kielce, koje je već obezbjedilo prolazak u narednu rundu i mnogo toga za rasplet u grupi B zavisit će i od rezultata u ovom susretu. Eventualna pobjeda Gorenja slovenačku momčad bi približila osmini finala, no da li su Žvižej i društvo spremni za iznenađenje u ovom trenutku je teško reći.

U predposljednjem 9. kolu Studenti će u Sarajevu dočekati Kielce, koje s klupe predvodi poljski selektor Bogdan Venta. U slučaju pobjede nad Chamberyjem, našem predstavniku bi pobjeda u ovom suretu mogla otvoriti vrata osmine finala, no i tada izabranici Irfana Smajlagića ne bi zavisli sami od sebe.  Studenti su u prvom susretu u Poljskoj pokazali da se mogu nositi sa favoriziranim Kielceom tako da dobar rezultat iz ovog susreta nije nemoguć. Gorenje u 9. kolu gostuje kod Veszprema i u Mađarskoj sasvim sigurno nema šta tražiti, dok će Chambery na svom parketu igrati protiv Lowena, koji je barem u ovom trenutku koplje iznada francuske momčadi.

Posljednje 10. kolo Studentima donosi gostovanje kod moćnog Lowena pa je sasvim sigurno da iz ovog susreta ne mogu očekivati niti jedan bod, dok će Gorenje dočekati Chambery, no ukoliko se ostvare naše nade, odnosno ukoliko Bosna u 8. i 9. kolu slavi, a Gorenje recimo ne pobjedi Kielce, ovaj susret mogao bi biti bez rezultatske važnosti.

Bilo kako bilo, Studenti još uvijek nisu izgubili sve izglede za prolaz u osminu finala Lige prvaka, no činjenica je da ukoliko žele napraviti istorijski rezultat, onda moraju u naredna dva kola upisati dvije pobjede i nadati se da Gorenje, prije svega u duelu sa Kielceom neće slaviti.

Poredak nakon 7 kola:

Veszprem 12
Lowen 12
Kielce 9
Chambery 3
Gorenje 3
Bosna BH Gas 3

Parovi 8. kola:
Gorenje - Kielce   
Chambery - Bosna
Veszprem -  Löwen

Parovi 9. kola:
Veszprem - Gorenje
Bosna - Kielce   
Chambery - Löwen

Parovi 10. kola:
Kielce - Veszprem
Löwen - Bosna
Gorenje - Chambery

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.