Počela rukometna Liga prvaka
Nema prolaza kroz odbranu Ciudad Reala

Ciudad Real brani naslov

Počela rukometna Liga prvaka

M. Maksimović

Utakmicom Constanta  - Valladolid 23:26 otvorena je nova sezona rukometne Lige prvaka. Lige u kojoj ove sezone igraju 24 kluba raspoređena u četiri grupe po šest. Po četiri najbolje iz svake grupe izborit će nastup u osmini finala gdje će ždrijeb biti dirigovan.

U osmini finala se igra po sistemu A1 – B4 i obrnuto kao i u grupama C i D. Naravno osam najbolji ide u četvrtfinale, a četiri najbolja neće u polufinale. Od ove godine imamo novinu u kojoj će se po receptu košarke, odbojke, vaterpola igrati Final Four. Domaćin prvog završnog turnira bit će Koln a igrat će se 29. i 30.maja naredne godine. Jednostavno, ako želite osvojiti rukometnu Ligu prvaka morate odigrati 16 utakmica u ovoj sezoni.

Za nas je svakako najvažnija grupa B u kojoj je i prvak BiH, Bosna BH Gas, zajedno sa Veszpremom Mirsada Terzića, RN Lowenom, Kielcom, Chamberyjem te Gorenjem Adnana Harmandića.Bosna ima novog stručnjaka na klupi, nekada sjajnog igrača, Irfana Smajilagića. Kielce i Gorenje bi mogli biti glavni konkurenti za mjesta koja vode u osminu finala.

U posljednjih pet finala, Ciudad Real je tri puta bio prvak, dva posljednja puza zaredom. I danas je po mnogima Ciudad Reala veliki favorit. Ciudad sa Metličićem, Šterbikom, neumornim Dinartom, Entrerriosom,Abalom. Odmah do su Kiel i Barcelona. Kiel ove sezone ima Ilića, Omeyera, Daniela Narcissea, Zeitza, nema Serdarušića na klupi, ali dovoljno motiva kompletna ekipa, jer su posljednja dva finala gubili od Ciudad Reala

Što se tiče Barcelone, tu je Nagy, Igropulo, Danijel Šarić, Rutenka. Posljednji naslov je stigao u Kataloniju u sezoni 2004/05, kada je Barca u dvije tekme tijesno pobjedila Ciudad Real.

Ne treba zaboraviti niti HSV Martina Schwalba. Na golu je Bitter, vanjski su Lacković, Marcin Lijevski, tu su dva Gilla, Vori na crti i Domagoj Duvnjak tvorac jednog od najvećih transfera ove godine.

Treći klub iz Njemačke je RN Lowen sa nekoliko provjerenih imena poput Klimowitza, Steffansona, golmana Szmala i Fritza, sjajnog šutera Bieleckog. Ipak ovaj njemački predstavnik teško može napraviti nešto veliko.

Svakako ne treba podcijeniti Zagreb, nekadašnjeg dvostrukog prvaka.Ostao je Balić, ostao Lazarov, tu je Džomba, ali će se sigurno odlazak Duvnjaka i Vorija osjetiti.

Montpellier je profitirao u ovoj krizi jer se kući vratio veliki Nikola Karabatić. Za nešto više Nikoli će trebati velika pomoć njegovih saigrača. Mađarski Veszprem je uvijek neugodan pogotovo kući sa jednim Perićem na golu, Ivanczykom, Sulićem, našim Terzićem.

Ostatak. Teško mogu ostale ekipe nešto veliko napraviti iako iznenađenja u nekim utakmicama nisu isključena. Nadamo se da će tako biti i u grupi B.

Grupa A:
1.Pevafersa Valladolid     
2.Chekhovskie Medvedi     
2.Montpellier HB     
2.Pick Szeged     
2.A.C. PAOK     
6.HCM Constanta

Grupa B:
MKB Veszprém KC      
RK Gorenje     
Chambery Savoie HB
Rhein-Neckar Löwen     
Bosna BH Gas
Vive Targi Kielce

Grupa C:
Ciudad Real      
Croatia Osiguranje-Zagreb
HSV Hamburg     
FCK Handbold A/S
Alingsas HK
Fyllingen Handball

Grupa D:
THW Kiel
KIF Kolding
Barcelona Borges     
Reale Ademar     
GC Amicitia Zürich     
Vardar PRO - Skopje

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.