Počinje lov na Studente

Rukometna Premijer liga

Počinje lov na Studente

Adnan Beganović

Nakon nešto više od tri mjeseca pauze sutra kreće nova sezona u muškoj rukometnoj Premijer ligi.

Aktuelni šampion naše države, Bosna BH Gas, najveći je kandidat za novu titulu i doista bi bilo prvorazredno iznenađenje kada Studenti ne bi pehar ponovo stavili u svoje vitrine.

Na otvaranju sezone sarajevski Studenti gostuju u Mostaru kod novog premijerligaša, mostarskog Zrinjskog. Novi trener Bosna BH Gasa, proslavljeni etručnjak Irfan Smajlagić, tokom pripremnog perioda nametnuo je žestok tempo rada, a ekipa je složena prema njegovim zamislima tako da svi ljubitelji rukometa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine sa dosta nestrpljenja očekuju novu sezonu. Momčad aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine doživjela je velike promjene u igračkom kadru, pa je za očekivati da će Studenti ući u optimalni formu pred početak Lige prvaka. Kao što smo već i rekli, u prvom kolu izabranici Irfana Smajlagića gostuju u Mostaru kod Plemića. Zrinjski nakon godinu dana u nižem rangu ponovo je u eliti, a sudeći prema nekim prijašnjim sezonama, Mostar bi mogao biti neosvojiva tvrđava za mnoge ekipe. No, ovo se ne odnosi na Studente i sutra bi svaki rezultat osim pobjede Bosne bio ravan senzaciji.

Ekipa koja u nekoliko posljednjih sezona, bar donekle pokušava parirati Bosni je banjalučki Borac i ako se po jutru dan poznaje, odnosno ako je suditi prema prvoj utakmici u 1. kolu kupa EHF, u kojem su Banjalučani ubjedljivo slavili protiv holandskog Eurotecha i pokazali dopadljivu igru, onda možemo slobodno reći, da su i u uvoj sezoni oni jedina prijetnja Bosni. Svoj susret prvog kola Borac i Sloga odigrat će 16. 09 jer Banjalučane očekuje revanš susret  kupa EHF protiv holandske momčadi. Dobojska Sloga, nakon relativno loše prošle sezone u nastupajuću ulazi sa većim ambicijama. Dobojlije se žele vratiti u vrh bosanskohercegovačkog rukometa, a da njihove ambicije nisu samo pucanj u prazno pokazuju i pojačanja koja su dovedena pred početak ove sezone, od kojih su najzvučnija dva reprezentativna igrača, Adnan Šabanović i Bakir Buljugija.

Novi premijerligaš, Lokomotiva iz Brčkog, sezonu će otvoriti protiv Bosne Prevent iz Visokog. Lokomotiva je kao i Zrinjski, povratnik u društvo najboljih, i jedine ambicije u ovoj sezoni su im sačuvati premijerligaški status. Bosna Prevent, iza sebe ima sezonu za zaborav i sasvim je izvjesno da će klub iz rukometnog grada pokušati u predstojećoj učiniti sve da se vrati u vrh bh. rukometa. Kako je ekipa spremna za novu sezonu pokazat će susret u Brčkom.

Krivaja i Konjuh sezonu otvaraju u Zavidovićima. Obe ekipe nemaju nekih većih ambicija i njihov glavni cilj je sredina tabele. Krivaju je napustio desnokrilni reprezentativac Deni Velić, dok je iz Konjuha put Mostara otišao Nemanja Kerezović. Blagi favorit u ovom susretu je Krivaja i to samo zbog činjenice da igra na svom parketu.

Zenički Čelik, nakon ulaska u Premijer ligu krenuo je s ambicioznim projektom, a to je stabilan premijerligaš, a u dogledno vrijeme možda i borba za neko od evropskih takmičenja. Na klupu je doveden proslavljeni rukometaš, Zlatan Saračević, ali čini nam se da igrački kadar i nije baš previše osvježen. U prvom kolu Čelik gostuje u Goraždu i teško je očekivati da Zeničani mogu do povoljnog rezultata. Goražde je grad rukometa, dvorana će sasvim sigurno biti dobro ispunjena i uz gromoglasnu podršku sa tribina Goraždani mogu pobijediti i puno bolje ekipe od Čelika. Igrački kadar Goražda, po našoj slobodnoj procjeni, kvalitetniji je od prošlosezonskog. U klub su se nakon godinu dana izbivanja vratili Martić i Biljaka i ova dva igrača trebala bi biti udarna igla Goraždana u sezoni ispred nas.

Najveće razočarenje prošle sezone bila je ekipa Izviđača. Nekadašnji učesnik Lige prvaka gotovo do zadnjeg kola strahovao je za premijerligaški status, ali čini se da se u ovoj sezoni to neće ponoviti. U klub je stiglo nekoliko kvalitetnih igrača, a najbolji potez uprave Izviđača je dovođenje braće blizanaca Burić, koji su jedna od najvećih perspektiva našeg rukometa. Gradačac je prošle sezone bio prijatno iznenađenje, ali u ovoj teško će moći ponoviti prošlosezonske rezultate. Ostali su bez najboljeg igrača, Dušana Bozoljca, koji je pojačao sarajevsku Bosnu i teško da će moći nadoknaditi njegov odlazak.

Premijer rukometna liga, 1. kolo:

Zrinjski – Bosna BH Gas (20 sati)
Goražde – Čelik (20 sati)
Krivaja – Konjuh (19 sati)
Lokomotiva – Bosna Prevent (18 sati)
Izviđač MI grupa – Gradačac (20 sati)
Borac m:tel – Sloga (16. 09)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.