Počinje najnezanimljivije takmičenje u BiH
Borac Banja Luka

Premijer liga za rukometašice

Počinje najnezanimljivije takmičenje u BiH

Adnan Beganović

Utakmicama između Mire i Katarine te Goražda i Jedinstva počinje Premijer liga za rukometašice. U novoj sezoni liga će brojati 11 klubova, a sasvim je sigurno da će prvenstvo pratiti stari problemi, medijski mrak i slaba posjećenost na tribinama.

Premijer rukometna liga za žene u novoj sezoni umjesto dosadašnjih 12 brojat će 11 klubova, jer prvak iz RS-a, banjalučka Mladost, zbog financijskih problema istupila je iz takmičenja. Ženski rukomet u našoj državi je na najnižim granama, a svoju odgovornost za to snose i Rukometni savez Bosne i Hercegovine, ali i ljudi koji vode glavnu riječ u klubovima. Niti jedni, a niti drugi, u pauzi nisu ništa uradili, osim što su kukali da nema novaca, kako bi popravili stanje u kojem se nalazi ženski rukomet. Državne, entitetske i opštinske institucije ne pružaju nikakvu pomoć, mediji su zaboravili da žene igraju rukomet u Bosni i Hercegovini, a oni koji bi mogli pomoći, odnosno oni koji bi investirali u ovaj sport, valjda primjećuju sav javašluk, pa s toga niti ne žele ulagati. No, bilo kako bilo, sezona počinje i red je da se malo osvrnemo na istu.

Najveći, odnosno jedini kandidati za titulu su banjalučki Borac i Ljubuški. Borac je u odnosu na prošlu sezonu slabiji, ali opet imaju najjači igrački kadar, a Ljubuški su jedini klub koji popularne Osice može skinuti s trona.

Željezničar, klub koji je u nekoliko posljednjih godina bio stalni učesnik evropskih takmičenja nalazi se pred gašenjem. Nebriga institucija dovela je ovaj kolektiv na samrt i veliko je pitanje da li će Plave uopšte početi sezonu. Katarina i Zrinjski imaju „tanji“ igrački kadar u odnosu na prošlu sezonu, tako da u nadolazećoj neće igrati značajnu ulogu.

Pozitivno iznenađenje u ovoj sezoni mogli bi biti Ilidža i Goražde. Igrački kadar u obje ekipe je nepromijenjen, što u ovakvom odnosu snaga u ženskom rukometu može igrati značajnu ulogu. Ostali klubovi, izuzmemo li tuzlansko Jedinstvo, borit će se za očuvanje premijerligaškog statusa, odnosno imat će velikih problema da sezonu privedu kraju.

Sve u svemu, počinje još jedna sezona za zaborav, počinje utakmice Premijer lige (kako lijep naziv) u kojima dvorane zjape prazne a jedini gledaoci su roditelji igračica i nekoliko rukometnih „fanatika“, kakav je i autor ovog teksta.

Premijer liga za rukometašice, 1. kolo:

Goražde – Jedinstvo (petak)
Mira – Katarina (petak)
Željezničar – Ljubuški (subota)
Živinice – Kosača (subota)
Zrinjski – Borac (subota)
Ilidža - slobodna

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.