Preminuo "leteći doktor", prvi rukometaš koji je letio u šestercu

Legenda bh. rukometa

Preminuo "leteći doktor", prvi rukometaš koji je letio u šestercu

A. Čaušević

Legendarni rukometaš Jerolim Jerko Karadža preminuo je u Zagrebu u 84. godini. 

Karadža je bio as banjalučkog Borca. Rođen je u Skoplju, a 40-ih godina prošlog vijeka njegova porodica se preselila u Zagreb.

Nekoliko puta je bio izabran za najboljeg rukometaša BiH i nekadašnje Jugoslavije, a World handball ga je uvrstio u tim 20. stoljeća i to na poziciji pivota.

Ostat će upamćen kao prvi rukometaš u historiji koji je prilikom šutiranja na protivnički gol skočio u šest metara, letio prema golmanu i izbacio loptu iz ruke prije nego padne na tlo.

Zbog svog načina igre nosio je nadimak "leteći doktor". Za Borac je u saveznoj ligi nastupao 276 puta i postigao 1.180 golova. S nekadašnjom Jugoslavijom je nastupio na četiri Svjetska prvenstva uz 168 golova na 70 utakmica.

Paralelno s rukometom, bio je i vrsni ljekar. Diplomirao je u Zagrebu 1962. godine, a zatim je specijalizirao. Kao ljekar je radio u Zagrebu i Banjoj Luci.

Top Komentari

ElvirBolic
Pokoj mu dusi. Kakve velicine, ljudske prije svega, su nekad krocile nasim sportskim borilistima...Danas, nazalost nakon 2 dobre utakmice umisle da su glavni, a nemaju 2 daske u glavi..
4 0
user1622267171
Pokoj mu dusi. Legende nikad ne umiru.. RIP
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi