"Mladi i ambiciozni treneri zaslužuju više povjerenja"
FOTO: Bljesak.info

Šefica stručnog štaba HŽRK Zrinjski za SportSport.ba

"Mladi i ambiciozni treneri zaslužuju više povjerenja"

Adnan Beganović

U posljednjih desetak godina jedan od najboljih sportskih kolektiva u našoj zemlji je HŽRK Zrinjski. Mostarske Plemkinje su višestruke prvakinje Bosne i Hercegovine, a i u ovoj sezoni će se boriti za titulu. Međutim, to nije sve. Plemkinje su u ovoj sezoni napravile dobar rezultat u Evropi plasiravši se u osminu finala Challenge Cupa, ali ovi sjajni rezultati u Bosni i Hercegovini nisu cijenjeni.

Sve gore navedeno i više je nego dobar razlog da popričamo sa Anom Papak, nekadašnjom igračicom Zrinjskog, a danas šeficom stručnog štaba ovog kluba.

Ana, krajem prošle sezone odlučila si okončati igračku karijeru i bez ijednog dana trenerskog iskustva preuzela si Zrinjski. Pomalo iznenađujuća odluka?

"Kako za vas tako i za mene. Jedino zanimanje koje nisam željela raditi u životu bio je trenerski poziv. Nakon što sam završila sa igračkom karijerom, uslijedio je poziv čelnih ljudi u klubu. Kratko sam razmišljala i odlučila ponudu i prihvatiti. Ne pruža se svaki dan prilika voditi ovako dobru ekipu."

Na našim prostorima ne vjeruje se baš previše mladim trenerima. Kakvo je tvoje mišljenje po tom pitanju? Držiš li se one "da na mlađima svijet ostaje"?

"Naravno da na mladima svijet ostaje, ali ne drže se svi toga, pogotovo kad je u pitanju trenerski posao. Smatram da je to loše i da bi se više trebalo sustavno ulagat u edukaciju mladih trenera i davati im više povjerenja. Imam osjećaj da se ovdje svi toga boje, no vjerujte mi da je to jedini izlaz iz teške situacije koja vlada u ženskom bh. rukometu."

Zrinjski je kolo prije kraja praktički osigurao titulu jesenjeg prvaka. Gdje je snaga tvojih izabranica u odnosu na druge ekipe?

"Snaga i prednost moje ekipe spram drugih je u pojedinačnoj igračkoj kvaliteti, a zatim i u velikom kolektivu jer smo kao jedna obitelj. S obzirom na uvjete u kakvim radimo, da nema tog zajedništva ne bi bilo ni rezultata."

Utrka za prvaka će biti zanimljiva. Ko je po tvom mišljenju najveća opasnost Zrinjskom?

"Pa kao i svake godine Borac je tu glavni konkurent za titulu, naravno uz ekipe Mire i Goražda."

Pored uspjeha u prvenstvu Plemkinje dobro "guraju" i na Evropskoj sceni. Tvoj komentar?

"Mi smo pobjedom nad Union Korneuburgom u Austriji i prolaskom dalje u osminu finala Challenge Cupa napravili povijesni uspjeh kluba. U borbi za četvrtfinale igrat ćemo protiv ekipe iz Kumanova i kao u svakoj utakmici daćemo sve od sebe da pobijedimo, što bi bio izvanserijski uspjeh."

Prije pet šest godina igrala si jednu polusezonu u Premijer ligi kada je Zrinjski bio prvak? Po tebi, da li se tada u BiH igrao kvalitetniji rukomet ili pak danas, odnosno uporedi kvalitetu lige tada i sada?

"Odigrala sam 4 utakmice za Zrinjski, i koliko se sjećam u tadašnje vrijeme skoro svaki susret je bio derbi. Kvaliteta lige danas u odnosu na prije nekoliko godina je znatno pala. No, razloga za taj pad u kvaliteti je dosta mnogo, a jedan od njih leži i u medijima. Ženski rukomet je slabo ili gotovo nikako zastupljen u medijima, pa se zbog toga i mnogo teže pronalaze sponzori, što je u krajnjem slučaju i sasvim normalno"?

Ženski rukomet u BiH je na niskim granama. Kako se izvući iz takve situacije?

"Istina je da je na niskim granama, ali za nekakav boljitak bi se trebao promjeniti cijeli sustav natjecanja, trebalo bi se više ulagati po klubovima u radu sa mladima, a da ne govorim o tome kako BiH nema žensku seniorsku reprezentaciju, što je sramotno i nepravedno prema djevojkama koje vrijedno treniraju i igraju. Mislim da se odgovorni moraju pozabaviti sa ovim problemom."

Finansijska situacija u ženskom klupskom rukometu nije sjajna. Kako se finansira Zrinjski, odnosno da li su djevojke plaćene na adekvatan način?

"Zrinjski jedva krpa kraj sa krajem. U klubu su dva čovjeka, Dragan Pinjuh i Petar Zelenika, koji se na sve načine trude da nam osiguraju odigravanje utakmica i putovanja, međutim to je sve. Jednostavno oni ne mogu sami iznjeti sav teret. Mi smo apsolutni amateri i te djevojke igraju isključivo iz ljubavi prema rukometu i inata da dokažu da vrijede."

Koliko grad Mostar i Kanton pomažu Plemkinjama, odnosno imaju li sluha za jednu od najuspješnijih bh. ekipa u posljednjih desetak godina?

"Ma kakvog sluha, moram reći da ni čestitku od gradonačelnika Bešlića i premijera Lasića nismo dobili za naše uspjehe u prvenstvu i Europi. Mislim da sam sa ovim sve rekla, mi za njih jednostavno ne postojimo."

Trenutno se u Srbiji igra Evropsko prvenstvo za rukometašice. Ko su po Ani najveći favoriti za osvajanje naslova?

"Po meni najveći su favoriti Norveška, Francuska i Španjolska, mada ne treba otpisivati i neke druge reprezentacije. Iznenađenja su uvijek moguća."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.