Rađa: Na kraju sezone definitivno odlazim

Trener Bosne SO za SportSport.ba

Rađa: Na kraju sezone definitivno odlazim

Vojislav Rađa, trener novog-starog prvaka BiH u rukometu, RK Bosna SO, i pored osvojene titule ne namjerava ostati na kormilu „studenata“ i ubuduće.   U razgovoru za portal SportSport.ba Vojislav Rađa iznio je svoju ocjenu dosadašnjeg dijela sezone, kvalitete Premijer rukometne lige Bosne i Hercegovine, rada RK Bosna SO, kao i svog statusa i doprinosa u osvajanju naslova prvaka BiH, te budućeg angažmana u Bosni SO.

Vojislav Rađa u Bosno SO stigao je u novembru 2008. godine, naslijedivši na klupi slovenačkog stručnjaka Gregora Cvijiča. Doveden je kao privremeno rješenje, a na klupi je ipak ostao do kraja sezone u kojoj su njegovi izabranici superiorno stigli do naslova prvaka Bosne i Hercgovine.

SportSport.ba: Gospodine Rađa, kao prvo čestitke na osvojenoj tituli. Čini se kako ste do odbrane naslova stigli sa „pola snage“. Je li bilo teško odbraniti naslov?


-    Hvala. Posebno mi je drago što smo, uprkos promjenama u trenerskom i igračkom kadru uspjeli nastaviti kontinuitet dobrih igara i osvajanja titula u domaćem prvenstvu. Ove smo godine u svakom smislu opravdali ulogu prvog favorita Premijer lige. Naravno, ambicije nam ne prestaju s tim. Naš naredni cilj je Kup BiH, odnosno osvajanje duple krune.

SportSport.ba: Svi su složni u ocjeni kako je Bosna SO bez prave konkurencije u domaćem takmičenju. Koliko je dobro biti bez konkurencije?

-    To nije dobro, pogotovo ne za Bosnu. Vidite, Premijer liga BiH doživila je u posljednjih nekoliko sezone veliki pad u kvaliteti. Bolji igrači su otišli iz BiH, a prave zamjene nisu dovedene. Nama je to itekako štetilo. U Premijer ligi nismo imali jakih utakmica, to je uticalo na formu, što se rezultiralo padom igre u evropskim susretima koje smo ove sezone igrali. Jako je teško naći motiv igračima u susretu u kojem i prije početka znate da 100 % pobjeđujete, a takvih je utakmica ove sezone u Premijer ligi bilo i previše. Situaciju u drugim klubovima u BiH nazvao bih neozbiljnom zbog načina rada, a to šteti kompletnom rukometu u državi.

SportSport.ba: Već smo spomenuli kako je Vaš dolazak za kormilo „studenata“ bio prelazno riješenje. Kakav je Vaš status u klubu, hoćemo li Vas i naredne sezone gledati na klupi sarajevske ekipe?

- Moj je status u klubu od samog početka nedefinisan. Došao sam da pomognem, ne razmišljajući previše. Da sam razmišljao, sada sigurno ne bih bio trener Bosne SO. Ovo je odlično ustrojen klub, sa vrhunskim igračima, kojima je potreban trener koji se u potpunosti može posvetiti radu, a ja to, zbog svojih privatnih obaveza, jednostavno ne mogu. Ne želim reći da smo do sada radili neprofesionalno, ali je ipak potrebna jedna veća doza profesionalnosti u svemu. Tu sam sigurno još dvije sedmice, do kraja sezone, a onda odlazim, kazao je trener prvaka Bosne i Hercegovine za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.