Regionalna liga u rukometu je stvarnost
Smajo Karačić, Generalni sekretar Rukometnog saveza BiH biće domaćin čelnicima rukometnih saveza iz regiona

Danas počinju razgovori u Sarajevu

Regionalna liga u rukometu je stvarnost

M. Skaka

Čelnici rukometnih saveza i vodećih kluba iz regiona danas će se sastati u Sarajevu gdje će se razgovarati o formiranju rukometne regionalne lige.

Predstavnici iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Mađarske, danas će u hotelu Evropa otvoriti razgovore koji bi mogli rezultirati stvaranjem lige koja bi po jačini mogla parirati čak i onoj Njemačkoj ili Španskoj. Liga bi prema preliminarnim pregovorima trebala brojati 14 klubova, a uz zemlje regiona koji u ovoj ligi vide budućnost, zainteresovani su i savezi Austrije i Italije pa bi buduća regionalna liga vrlo lako mogla prevazići okvire Balkana.

I dok su priče o formiranjima regionalnih liga uglavnom kretale od poslovnih Slovenaca, ovaj put inicijator je Rukometni savez BiH koji uz ideju prilaže i finansijsku konstrukciju uz Sparkasse bank kao generelnog pokrovitelja lige.

"Mi smo inicirali ovaj sastanak i svi klubovi, a i savezi oduševljeni su idejom. Mislimo da je Regionalna liga spas za sve klubove. Kao inicijatori ove ideje jedino što ćemo tražiti je to da se prvi Final-four igra u Sarajevu", rekao je Generalni sekretar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić za SportSport.ba.

Razgovori među savezima počinju danas, a nastaviće se sutra uz učešće eventulanih sponzora, što ovom skupu sportskih radnika daje dodatnu ozbiljnost i težinu. Prema prvim informacijama, najviše će se raspravljati o eventualnom datumu početka lige, obzirom da će klubovi koji učestvuju u ligi najvjerovatnije morati biti oslobođeni takmičenja u prvom dijelu nacionalnog prvenstva, a da će to značiti rekonstrukciju sistema takmičenja u svim državama regiona.

Vrlo je moguće da će se već do kraja sedmice ukazati obrisi novog, izuzetno kvalitetnog takmičenja. Uostalom, ko ne bi igrao ligu u kojoj su svi troškovi pokriveni, a gdje učestvuje pet biših prvaka Evrope!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.