RK Željezničar Kaleniću dužan 30.000 KM

Da li iko štiti sportiste?

RK Željezničar Kaleniću dužan 30.000 KM

BiH je država koja ima zakone da bi se oni kršili! U Prvoj ligi Federacije BiH u rukometu, grupa Jug prvoplasirana je ekipa RK Željezničar iz Sarajeva, ekipa koja će se najvjerovatnije vratiti u Premier ligu BiH. Vjerovali ili ne, ovaj klub nema validne adrese!

Goran Kalenić, trenutno rukometaš visočke Bosne, svojevremeno je nosio dres sarajevskog kluba, nakon što je napustio Želju, ostala su mu neisplaćena dugovanja, koja je Kalenić odlučio potražiti pred sudom:

"Proces pred sudom je počeo 14.03.2003. godine, a presuda prema kojoj meni RK Željezničar mora isplatiti 14 000 KM donesena je 15.07.2003. godine, prema toj presudi oni nemaju pravo na žalbu, jer se niko ispred kluba nije pojavljivao na ročištima. Nakon toga sud obavezuje mene da im dostavim adresu kluba, nakon što su dobili obaviještenje da se RK Željezničar preselio sa adrese Zvornička 25. Ja sam pokušavao na razne načine da pronađem adresu kluba, međutim jedino što sam pronalazio, bili su neki žiro-računi, koji su blokirani nakon što sam ih dostavio sudu. Nova adresa kluba bila je nepoznanica, vjerovali ili ne i Rukometnom savezu BiH, kojem sam se obratio za pomoć, ali do danas niko nije reagovao, na bilo koji način. Nakon toga Sud mene opominje 'n' puta jer nisam dostavio valdinu adresu. U svemu ovome, tražeći dokaze da klub nelegalno radi, a godinama se takmiči u Prvoj ligi FBiH, čak su se u toku procesa jednu godinu takmičili i u Premier ligi BiH, ja pronalazim da je klub promijenio ID broj što je također po zakonu kažnjivo", rekao je u jednom dahu razočarani Kalenić.

Kako je već sam rekao obratio se RS BIH, ali i mnogim drugim institucijama koje bi na bilo koji način mogle pomoći da se riješi ovaj slučaj, i da se Kaleniću isplati dugovanje, koje je od završetka procesa pa do danas, uračunavjući kamate dostiglo cifru od oko 30 000 KM.
Kontakti sa RK  Željezničarom o eventualnoj nagodbi su postojale, međutim sve što su tražili iz Želje od njega je da oprosti dug.

" Oni su mene kontaktirali tražeći od mene da oprostim čitav dug, ja sam imao namjeru da s njima sjednem i da popričamo kao ljudi, i da vidimo kakva je situacija, međutim njihovo ponašanje, je dovelo do toga da ja sad iz principa neću odustati ni od feninga, od ukupnog iznosa koji trebam naplatiti. Moja sreća u ovom slučaju je da sam ja sa Željom imao ugovor koji je ovjeren u Sudu, i tako je čitav proces tekao normalnim tokom pred Sudom, međutim po završetku procesa sve je krenulo kako ne treba", zaključio je trenutno rukometaš visočke Bosne.

Goran Kalenić sigurno nije jedini u ovakvoj situaciji, sigurno postoji još jedan veliki broj sportista, koji na nesreću ne mogu ni pred sudom tražiti svoja prava, a kamoli u klubovima za koje su nastupali.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.