RK Željezničar sa novim imenom

Juriš plavih na titulu

RK Željezničar sa novim imenom

Ovo ljeto kad je rukomet u pitanju, definitivno je više nego vruće, a najveća bomba vezana je za Rukometni klub Željezničar koji je bio i prvak SFRJ i polufinalista Kupa IHF.

Gotovo je izvjesno da ća popularni Plavi u novoj sezoni igrati pod novim imenom, o čemu je naš portal prvi obaviješten.

Dragan Bulajić, predsjednik Željezničar Ekstrim Inžinjering D.O.O, na toj funkciji  je skoro dvije godine i sa njim ne čelu su se Plavi vratili u elitu, ali priča nije tako jednostavna.

"Predsjednik sam postao u septembru 2008. i moja firma Ekstrim Inžinjering D.O.O je sporazumom postala i generalni sponzor. U ove dvije godine sam sve samostalno finansirao klub, bez ijedne marke od države. Zatekao sam dug od 250.000 KM. U periodu dok sam ja finansijer, nikakvih dugova nema, ali su ostali oni od prije. Klub sam inače zatekao u rasulu jer nije bilo igrača, rang je bio nedostojan ugleda kluba i gubici su bili grozni", kaže Bulajić.

Ekipa se izborila za plasman u Premijer ligu i odmah ste krenuli sa stvaranjem respektabilnog tima za elitu.

"Doveli smo 12 novih igrača, kao i poznatog trenera Nenada Kraljevskog, inače bivšeg šefa stručnog štaba Crvene zvezde.  Ukupno 20 naših rukometaša su pod profesionalnim ugovorima, plus dvojica stipendista. Ono što posebno napominjem je činjenica da imaamo čak 10 rukometaša iz Sarajeva  što godinama nije bio slučaj. Odlično smo se posložili i uz prvu zvijezdu Golića u timu su i Veselinov, Perišić, Stojković, Milošević, Ljuca, Pašalić, Hrbat, Dedajić. Atmosfera na pripremama na Igmanu je bila fantastična, a sjajno se radilo i po svim procjenama sa ovim kadrom možemo jurišati na titulu", optimista je predsjednik Želje.

"Međutim, u svakoj priči postoji i ono, ali. U ovom slučaju to je činjenica da će Željo u taj pohod krenuti sa novim imenom, a cijelu problematiku objašnjava Bulajić.

"S obzirom na sadašnji status, moraćemo da promijenimo ime kluba u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Želim klub sa regulisanim dugom i otvoren žiro račun. Tako je najbolja solucija fuzija sa klubom koji ima definisan status i žiro račun.  Mogu sa 99% sigurnosti da kažem da je taj klub RK Internacional sa čijim predsednikom Edinom Adilovićem već duže vrijeme odlično sarađujem. Na žrijebanju će naš klub biti pod imenom Željezničar Ekstrim Inžinjering D.O.O, ali je potpuno jasno da ćemo 18. septembra ući u prvenstvo sa novim imenom", konkretan je Bulajić.

RK Internacional je mlad klub osnovan 13. maja 2009. Osnovao ga je Edin Adilović (svojevremeno direktro RK Igman kod predsednika tog kluba Amira Zahirovića) uz pomoć Suada Muslije, Salima Gušića, Mirsada Islamagića i Samira Valjevca.

O radu tog kluba nešto više nam je rekao sam Adilović.

"Kad se rasformirao seniorski pogon RK Olimpik, nas nekoliko je odlučilo da pomogne juniore i klub Internacional smo osnovali najviše zbog toga da njima pomognemo da se dalje razvijaju. Prošle sezone igrali smo u Ligi Federacije grupa Jug i ostvarili smo osam pobjeda čime smo više nego zadovoljni. Uspijeli smo da pobijedimo i timove sa mnogo većom tradicijom kao što su Sloga iz Vakufa, Borac iz Travnika i Igman. Sve to smo uspijeli iako nam je gro igrača imao 16 i 17. godinama sa tek pojedinima od 18. i 19", obavijestio nas je Adilović.

Kako ste se finansirali?


"Sami smo sve obezbijedili, osim pomoći Ministarstva za boračka pitanja (prošle i ove godine) i BH Telekoma. Utakmice smo zahvaljujući Općini igrali na Mojmilu u dvorani "Ramiz Salčin". Organizovali smo i memorijani turnir Muhamed Karčić tako da smo dosta uradili za tako kratko vrijeme koliko postojimo. Da smo dobro radili pokazuje i to što smo stupili u pregovore sa Željom o fuziji. Naš drugi tim će nastaviti da igra u Ligi Jug gdje će se naši klinci kaliti, a najbolji će moći da zaigraju i u Premijer ligi", optimista je Adilović koji je napomenuo i da je RK Internacional prošle godine postao prvi klub van Premijer lige sa svojom internet stranicom.

Fuzije su u zapadnoj Evropi sasvim normalna stvar, što je mišljenje i Bulajića koji ima svoje viđenje kako bi liga najbolje funkcionisala.


"Smatram da bi pred start sezone svaki premijerligaš morao da položi bankovnu garanciju od 500.000 KM i da samo tako bi dobio dozvolu da igra. Svuda se tako radi pa ne vidim razlog da tako ne bude i kod nas.  Mi ćemo inače nastaviti da igramo u Skenderiji pa se ovom prilikom i zahvaljujem Suadu Džindi, direktoru tog objekta. Sve u svemu, imamo jak tim i viziju, a sad je ostalo samo da se obave detalji oko fuzije i da krenemo ka vrhu BIH rukometa", zaključio je Dragan Bulajić.

Najbitnije je u svemu da će naša liga dobiti još jedan konkurentan klub, a oni koji navijaju za milanski Inter sada će imati pandam i u elitnom BH razredu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.