Koga briga za evropske prvakinje? Glavna priča su bikini gaćice
FOTO - EPA

EHF bez milosti

Koga briga za evropske prvakinje? Glavna priča su bikini gaćice

A. Beganović

Od 13. do 18. jula ove godine u bugarskoj Varni održano je Evropsko prvenstvo za muškarce i žene u rukometu na pijesku.

Evropske prvakinje postale su Nijemice, no njihov trijumf zapravo i nije glavna vijest koja je stigla iz Bugarske. Naime, mnogo više pažnje privukle su Norvežanke koje su odlučile EHF-u i IHF-u reći "dosta je".

A, o čemu se radi? Norveške reprezentativke su u meču za bronzanu medallju kojeg su izgubile od Španije, odlučile da ne nastupaju u pravilima propisaoj opremi, odnosno odlučile su odbiti nositi bikini gaćice.

Ovaj potez Norvežanki podržao je i Rukometni savez Norveške uz jasnu i glasnu poruku:

"Ponosni smo na djevojke koje su nastupile na Europskom prvenstvu u rukometu na pijesku. Povisile su glas i poručile kako je dosta", poručili su iz Rukometnog saveza Norveške.

Međutim, sluha nije imala Evropska rukometna federacija koja je kaznila Norvežanke sa po 150 eura, odnosno ukupno 1500 eura.

"Žene bi trebale nositi bikini, a gornji dio trebao bi biti pripijeni sportski grudnjak s dubokim otvorima na rukama", stoji u pravilima Svjetske rukometne federacije koja pak iz Evropske rukometne fedetracije moraju poštivati pa su uprkos razumjevanju prema potezu norveških igračica, morali ih kazniti.

Iz Evropske rukometne federacije su naveli da su na inicijativu Rukometnog saveza Norveške pokrenuli "akciju" za promjenu pravila, no tek nakon Olimpijskih igara biće održan sastanak sa Svjetkom rukometnom federacijom po ovom pitanju, a do tada igračice će se morati pridržavati pravila.

"Na temelju zahtjeva Norveškog rukometnog saveza, o toj se temi razgovaralo na EHF kongresu, a Kongres je pozitivno odgovori. Uz saglasnost norveške federacije dogovoreno je da će se inicijativa za jasno strukturiranim prijedlogom razraditi na nivou Povjerenstva za rukomet na pijesku već na prvom sastanku u avgustu i koordinirati s IHF-om", istakli su iz Evropske rukometne reprezentacije.

„Kongres EHF-a u tom trenutku nije mogao donijeti nikakvu formalnu odluku o propisima svjetske federacije, pa je stoga dogovoren i predviđen zajednički pristup nakon Olimpijskih igara. Ali moramo ponoviti, promjene se mogu dogoditi samo na nivou IHF-a i mi smo predani učiniti sve što možemo kako bismo na to uticali", dodali su iz EHF-a.

Top Komentari

realno_govoreci
I zalite se sto vas muskarci posmatraju kao seksualne objekte kada se tako i predstavljate.
6 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi