Dogovoren najveći transfer u historiji rukometa!

Nevjerovatna cifra za taj sport

Dogovoren najveći transfer u historiji rukometa!

A. Čaušević

Inostrani mediji izvještavaju da je praktično završen najveći transfer u historji rukometa i to između njemačkog Flensburga i danskog GOG-a.

Danski klub će dobiti oko četiri miliona danskih kruna od Nijemaca, a u suprotnom smjeru će otići Simoy Pytlicka, Danac koji se smatra jednim od najboljih šutera na svijetu.

Danski TV2 ivještavava da je u pitanju jedan od najvećih, ako ne i najveći transfer u historiji rukometa, a da su detalji oko prelaska 22-godišnjaka u njemačkog velikana gotova stvar.

"Sigiurn asam da je ovo najveći transfer. Pytlicak je trenutno najbolji šuter na svijetu pa je razumljivo da su za njega zainteresovani najveći i najbogatiji klubovi", kazao je Bent Nyegaard, bivši trener GOG-a.

"Naravno da ga GOG neće pustiti bez određene cifre. Prepostavljam da će iznos od četiri miliona danskih kruna biti dovoljan", dodao je on.

Prema Dancima raniji rekorder po najvećem transeru bio je u vlasništvu Švicarca Andrea Schmida koji je 2010. godine prešao iz Bjerringbro-Silkeborga u Rhein Neckar Lowen za 3.5 miliona danskih kruna.

Ipak, ove informacije su svakako diskutabilne pošto je nezvanični rekorder kada su u pitanju transeri Domagoj Duvnjak koji je 2011. godine za 1.1 miliona eura prešao iz Zagreba u Hamburg.

Inače, plaćanje transfer u rukometu je prava rijetkost i rukometaši u nove klubove uglavnom stižu kao slobodni igrači.

Što se tiče Pytlicka on je svoju karijeru započeo upravo u GOG-u, dečeko rođen u decembru 2000. godine je već sada jedan od nositelja danske reprezentacije.

Prošle sezone je GOG-u donio duplu krunu u Danskoj, a uspio je i nedavno postati svjetski prvak sa svojim nacionalnim timom na turniru održanom u Poljskoj i Švedskoj.

Neki mediji su već potvrdili njegov transfer u Flensburg, međutim preostalo je da klubovi ozvaniče ako ne najveći onda sigurno jedan od najvećih poslova u historiji rukometa.

Oglasi