Skopljak: Vražalić je pogriješio
Senad Skopljak

Otvoreno sa trenerom RK Bosna Visoko

Skopljak: Vražalić je pogriješio

Senad Skopljak spasitelj je RK Bosna Prevent iz Visokog. Pretprošle sezone, nakon što se prvi put vratio iz Katara, izveo je Bosnu u Kup EHF-a, a ove sezone došao je u Visoko kad je Bosna bila gotovo na dnu i uspio je da sačuva status premijerligaša visočkog kluba. Za SportSport.ba Skopljak govori o tome koji je recept upotrijebio da bi spasio Bosnu, o planovima za narednu sezonu, igračkom kadru, te odnosu sa Upravom kluba. 

SportSport.ba: Kako ste djelovali da bi spasili Bosnu od ispadanja u niži rang?

“U prvom planu bila je konsolidacija tima, stvaranje nove igre, novi elementi u odbrani, efikasniji prelazak iz napada u odbranu, stabilizacija pozicionog napada. Najviše pažnje se posvetilo psihološkoj koncentraciji igrača jer su u prvom dijelu, što se moglo i primijetiti, bili dosta labilni”.

SportSport.ba: Da li ste bili zadovoljni igračkim kadrom RK Bosna Prevent u trenutku kad ste preuzeli klub?

”Na lijevoj strani smo imali sasvim solidan broj igrača, dok smo na desnoj strani bili u velikim problemima nakon odlaska Sirće i neigranja Vražalića. Morali smo igrati s mladim Limom koji ipak nije imao dovoljno iskustva”.

SportSport.ba: Suspenzija Vražalića u mnogome je uticalo na igru Bosne?

”Da, sigurno jeste. Jer da je igrao Vražalić, sigurno bismo neke utakmice mnogo bolje odigrali. On je sigurno jedan od najtalentovanijih mladih igrača u BiH”.

SportSport.ba: Kako komentarišete njegov odlazak u Bosnu iz Sarajeva?


”Ja njemu, u svakom slučaju, želim sve najbolje, mada je po mom mišljenju napravio grešku. Mislim se trebao sjetiti igrača koji su prije njega odlazili u Bosna SO, pa se vraćali u Visoko. Ukoliko dobije određenu minutažu to će biti dobro za njega, a ukoliko bude sjedio na klupi sigurno da neće moći mnogo napraviti”.

SportSport.ba: Kakvim igračkim kadrom ćete raspolagati u narednoj sezoni?


”Veliki hendikep za nas je odlazak Halilbegovića u Borac i Vražalića u Bosnu SO. Osim njih, oprostio se golman Adis Hadžić, koji će sada biti trener golmana, a Emir Huseljić, prvi pivot protekle sezone, suspendovan je od strane Uprave. Status Amira Čakića još nije poznat. Što se tiče ostalih igrača koji su nastupali prošle sezone, svi su tu osim Masle Uzeira koji je napustio klub”.

SportSport.ba: Kakva je situacija s novim igračima, da li će biti nekih pojačanja?


”Za sada smo potpisali ugovor s Alenom Gekom, pivotom koji je igrao za Goražde i Olimpik. On nije baš potpuno fizički spreman, ali ćemo učiniti sve kako bismo ga osposobili u toku priprema. Interesantan nam je i naš bivši igrač Muhamed Mustafić s kojim ćemo pregovarati ukoliko ne potpiše ugovor s Lovćenom iz Cetinja, gdje je proveo proteklu sezonu. Stručni štab želi da dovede kvalitetnog lijevog beka, te desnog beka koji bi mogao igrati i na poziciji srednjeg. Imamo namjeru da na pripreme koje počinju 20. jula da povedemo pet igrača iz omladinskog pogona i da se vratimo starom načinu stvaranja ekipe. tj. da koristimo vlastite igrače i da naša glavna pojačanja budu iz naših kadrova”.

SportSport.ba:Kakve su ambicije za narednu sezonu?

” Ukoliko sve bude kako treba i ako dovedemo navedena pojačanja, te ako uspijemo da zadržimo Čakića, naš cilj je da budemo među prvih pet ekipa i tako izborimo izlazak u Evropu”.

SportSport.ba: Kakav je Vaš odnos sa Upravom, te odnos Uprave s igračima, osobito nakon mnogih suspenzija?

”Danas je jako teško naći Upravu koja voli ovaj posao i koja ga radi na pravi način. Uprava koju ima Bosna Prevent se trudi da svoj posao obavlja na najbolji mogući način i da obezbijedi što veću svotu novca i sredstava za što bolje funkcionisanje kluba. Moram napomenuti da je Bosna Prevent klub sa najmanjim budžetom u Premier ligi i da u ovom klubu treneri i igrači imaju najmanja primanja u odnosu na ostale. Mi u narednom periodu očekujemo i pomoć općinskih vlasti u stabilizaciji kluba, jer sigurno je da je RK Bosna najpoznatiji visočki sportski brend. Što se tiče mog statusa, ja sam imao ugovor na šest mjeseci, koji je istekao početkom ovog mjeseca. Međutim ostaju još sitnice koje se trebaju riješiti i potpisat ću uskoro novi, jednogodišnji ugovor”.

Trener Skopljak je optimističan, ali činjenice ukazuju da je situacija u visočkom rukometu teška i gotovo bez izlaza. Igrači odlaze, Bosna ne dobija ni feninga od njihovih transfera, a sve zahvaljujući neagilnoj Upravi, koja više suspenduje igrače nego što se brine o statusu kluba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.