Smajlagić: Krvavi rad jedini je ispravan put

Liga prvaka za rukometaše

Smajlagić: Krvavi rad jedini je ispravan put

Adnan Beganović

Rukometaši Bosna BH Gasa putuju sutra u Njemačku gdje će 6. marta odigrati utakmicu 10. kola rukometne Lige prvaka u kojoj ih dočekuje Loven, ekipa koja je u 3. kolu pobijedila sarajevski tim s ubjedljivih 15 golova razlike.

''Loven ima veliki broj profesionalnih igrača na klupi, što im omogućuje učestale rotacije u igri i odmaranje umornih igrača. Mi objektivno nemamo vrhunskih igrača u ekipi. Imamo dva do tri igrača koji se malo izdvajaju po kvaliteti, dok ostali igrači tek trebaju sazrijeti, što je neophodno kako bismo anulirali oscilacije u igri koje nam se često dešavaju'', rekao je Smajlagić te dodao:

"Međutim, ne smijemo biti impresionirani Lowenom, a ni drugim ekipama jer i mi sasvim sigurno dobro treniramo te zbog toga moramo vjerovati u sebe."

Trener Studenata osvrnuo se na ovosezonske nastupe u Ligi prvaka.

"Svaka utakmica u Ligi prvaka je priča za sebe. U gotovo sve utakmice smo ulazili s drugačijim sastavom zbog povreda i drugih okolnosti, no to nam nije i neće nikada biti opravdanje za poraz ili lošiju igru. Kvalitet ekipe ogleda se u tome da se upravo u takvim situacijama adaptira protivniku. Još jedna utakmica nam je ostala u najelitnijem evropskom takmičenju i onda ćemo podvući crtu. Neko će biti zadovoljan, a neko ne, no moramo biti objektivni. Od dolaska na klupu Bosne ponavljam da rezultat ne može doći preko noći, pogotovo ukoliko niste u mogućnosti kupiti igrače koji su evropska krema, a mi to nismo u mogućnosti. Mora se raditi i to je ono što stalno govorim. Samo "krvavim" radom možemo se bar donekle približiti evropskim momčadima", rekao je Smajlagić i dodao:

"Naš veliki hendikep u evropskim utakmicama je i loša Premijer liga. Jednostavno u Bosni i Hercegovini nema profesionalizma. Ovdje se objektivno u gotovo svim klubovima slabo trenira. Igrači su dnevno u pogonu sat do sat i pol i to je to, a to vjerujte mi nije niti blizu profesionalizma. Neki podaci govore da se sedmično mora trenirati minimalno 20 sati kako bi se moglo pričati o nekom profesionalizmu. Mi smo od ove sezone uveli taj sistem i mislim da smo na pravom putu, no treba još mnogo vremena. Period od pola godine je doista premalen za neki veliki napredak i zbog toga stalno govorim da nam je potrebno strpljenje, ali postavlja se pitanje da li ga imamo. Sportisti rade na vrhunskom nivou i po sedam godina, da bi onda tek u osmoj naplatili taj rad."

Popularni Studenti u domaćem prvenstvu nezaustavljivo idu ka odbrani naslova, a na pitanje da li je možda uočio kojeg igrača u Premijer ligi koji bi mogao odgovoriti zahtjevima Bosne, Smajlagić je rekao:

"Teško je o tome govoriti. Nisam nešto previše niti obračao pažnju na protivničke igrače jer sam tokom utakmice fokusiran na svoju ekipu, no ako ću biti objektivan onda moram konstatovati da je takvih jako malo jer koliko god sam bio fokusiran na igru svoje ekipe morao bih primjetiti nekog iz protivničke koji "oskače". Teško je na ovim prostorima naći igrače koji su spremni na 20 sati sedmičnog rada. Jednostavno to je mentalitet karakterističan za ove prostore", zaključio je Smajlagić koji u susretu s Lowenom može računati na sve igrače.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.