THW Kiel optužen za namještanje utakmica!?
Zvonimir Noka Serdarušić

Noka Serdarušić pokrenuo aferu u Njemačkoj

THW Kiel optužen za namještanje utakmica!?

THW Kiel, jedan od najtrofejnijih njemačkih, ali i svjetskih rukometnih klubova, pod istragom je državnih organa zbog sumnje u namještanje međunarodnih utakmica od 2000. godine, pišu njemački mediji.
Ovu informaciju za njemačku informativnu agenciju (DPA) potvrdio je Manfred Werner, predsjednik Bundeslige (HBL), koji je odmah sazvao izvanredni sastanak u Hamburgu.
„Istina je! Pod sumnjama su Kielove utakmice od 2000. godine naovamo“, rekao je Werner.

Kiel se tereti samo za utakmice u evropskim kupovima, a jedna od najdiskutabilnijih je finale Lige prvaka 2007. godine protiv Flensburga. Ovu utakmicu su sudili poljaci Miroslaw Baum i Marek Goralczyk, koji su prema pisanju Bilda pod sumnjom za primanje mita. Baum i Goralczyk ne žele komentarisati pisanje njemačkih medija.

Frak Bohmann, jedan od članova Uprave HBL najavio je razgovore s članovima predsjedništva i nadzornog odbora THW Kiela.

„Ne želimo ulaziti u detaljnije komentare jer još ne posjedujemo dokumente koji dokazuju Kielovu krivnju. Shvaćamo ovo pitanje vrlo ozbiljno i želimo ga što prije razjasniti“, naglasio je Bohmann.

Iz Kiela zasad nije došla reakcija na ove optužbe.

„Kiel se ograđuje od svih optužbi protiv nas, ali klub još ne može dati službeni stav jer nam nikakvi detalji nisu poznati“, izjavio je za Bild Uwe Schwenker.

Njemački mediji pišu da je cijelu aferu pokrenuo Mostarac, Zvonimir Noka Serdarušić, koji je sa Kielom osvojio 10 naslova prvaka Njemačke, 4 Kupa Njemačke, Ligu Prvaka, 3 Kupa EHF, 3 Superkupa, te 3 puta bio trener godine. Serdarušić je navodno podnio kaznenu prijavu zbog „manipuliranja ishodom sportskog susreta“. Naime, kako piše njemačke kolege, opće je poznata stvar da se Serdarušić s Kielom nije rastao u najboljim odnosima, iako je u klubu proveo gotovo dva desetljeća. Stoga je, dalje se navodi podnio prijavu protiv korumpiranih sudija zajedno s nepoznatim "kurirom" koji je ljudima u „crnom“ navodno predao novac.

Njemački list Bild-Zeitung piše da je berlinsko državno tužilaštvo pokrenulo istražni postupak protiv Serdarušića, koji je demantirao sve medijske napise.

„To su samo neosnovane glasine“, istakao je Serdarušić.

Zanimljivo je kako je Serdarušić nakon ove sezone trebao preuzeti njemački klub Rhein-Neckar Löwen, ali kad su se pojavile glasine o namještanju taj je dogovor propao. U službenom saopštenju krajem prošlog mjeseca nevedeno je se kako Serdarušić još nije spreman za vođenje vrhunskog kluba jer se oporavlja od dvije teške operacije, ali predsjednik Bundeslige ima drugačiju verziju priče.

„Lowen je od Serdarušića odustao kada su saznali za priče o namještanju“, tvrdi Werner.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.